USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Створивши трибунал щодо Росії, Україна відкриє дорогу й для створення у світі інших трибуналів, – Малюська

Перемовини зараз ідуть про те, щоб такий суд створити, але не всі країни цю ідею підтримують
Малюська
Малюська
Джерело: відкриті джерела

Створивши трибунал щодо Росії, Україна відкриє дорогу й для створення у світі інших трибуналів – набагато менш легітимних і справедливих. Таку думку висловив під час інтерв'ю "Укрінформу" міністр юстиції України Денис Малюська.

"Це залежить від країн, тому що це не про Росію, не про конкретний кейс оцих найвищих посадових осіб Російської Федерації – це про прецедент. Тобто якщо якісь країни можуть зібратися і створити трибунал, який притягне до відповідальності голову іншої держави, без згоди цієї іншої держави, то після нашого першого такого трибуналу, українського, є ризик, що буде багато такого по світу. До прикладу, де групи держав, та сама Росія створить, я не знаю, з Кореєю, з Іраном... якийсь трибунал собі придумає – і буде до відповідальності притягувати якихось президентів і говорити, що це той самий механізм", – сказав глава Мінюсту.

Малюська вбачає проблему в тому, що, створивши такий трибунал щодо Росії, українці відкривають дорогу для створення інших трибуналів, набагато менш легітимних і справедливих.

"У нас є опір з боку міжнародної спільноти, що такого робити не варто, треба подумати краще, тому що є класичні інструменти – трибунали, створені рішенням Радбезу ООН, або ж той самий Міжнародний кримінальний суд. Думаймо, як користуватися ними або схожими інструментами, та й, власне, навіщо вам ще одне обвинувачення Путіна, в нього вже й так є ордер на арешт і в нього й так є обґрунтовані підстави говорити, що він вчиняв і інші злочини; одним злочином більше, одним менше – не принципово. І для нас це важливо, але ми ще не знайшли компромісу з кількома ключовими країнами саме стосовно можливості притягнути до відповідальності Путіна", – пояснив посадовець.

Новини за темою: "Є ознаки того, що російська армія вчинила воєнні злочини в Україні", – ООН

Умовний Нюрнберг для Путіна і його команди

Водночас щодо можливого судового процесу над президентом РФ Малюська прояснив деякі нюанси.

"Нюрнберг має дві риси, які кардинально відрізняють його від теперішньої ситуації в Україні: перша – це трибунал переможців, тобто країни-союзники повністю контролювали Німеччину, Німеччина капітулювала і, власне, союзники вирішували, що буде з топкерівниками фашистської Німеччини. І друга: Нюрнберг створювався з нуля, не було інших інструментів, практики, це був такий пробний камінь і чимало зараз фахівців з міжнародного права стверджують, що Нюрнберг теперішнім стандартам суду далеко не відповідає. У нас складніша історія: ми не захопили Москву, в нас немає арештованого керівництва Росії крім того, маємо низку інституцій, міжнародних договорів і практики застосування створення трибуналів, тобто завдання там із зірочкою, в рази складніше", – розповів міністр.

Малюська додав, що в Україні "практично на кожен злочин, який вчиняє Російська Федерація, є суд і процедура притягнення до відповідальності".

"Є українські суди, іноземні суди, Міжнародний кримінальний суд, зокрема, який вже видав ордер на арешт Путіна, тобто багато інструментів. Але трибунал, про який так багато йде мова, дуже вузькоспеціалізований – не для того, щоб покарати за воєнні злочини. За воєнні злочини ми й так можемо покарати будь-кого, кого завгодно, включаючи Путіна, наприклад, через інструмент Міжнародного кримінального суду. Це, по суті, трибунал, який вперше у світовій історії мав би притягнути до відповідальності за напад на іншу державу, злочин агресії, керівників держави-агресора", – зазначив політик.

Відповідно, перемовини зараз ідуть про те, щоб такий суд створити, не усі країни цю ідею підтримують.

"Усі підтримують, що треба створити трибунал по злочину агресії, так, але коли ми доходимо до деталей – а чи може цей трибунал притягнути до відповідальності Путіна, Лаврова і Шойгу, тут уже починають різні опції іти: чому, тому що…", – вказав глава Мінюсту.

Новини за темою: Україна погодилася на зміну формату трибуналу над Росією, – ЗМІ

Свідчення злочинів РФ

Німеччина зібрала понад 500 доказів воєнних злочинів, які російські війська скоїли в Україні. Були опитані понад 160 свідків. Про це заявив міністр юстиції Марк Бушман в інтерв'ю Bild.

"Ми хочемо переконати жертв і очевидців травматичних подій поділитися з поліцією тим, що вони пережили", – сказав посадовець.

Він вважає, що ордер Міжнародного кримінального суду на арешт російського диктатора Володимира Путіна означає для Німеччини необхідність продовжувати збирати докази. Також висловив надію, що Путін врешті постане перед судом.

"Кожна фотографія і кожне відео на мобільному телефоні можуть допомогти прояснити ситуацію. Той, хто видаляє такі матеріали, лише допомагає російським воєнним злочинцям", – заявив Бушман.

Читайте також:
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів
Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію
Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України
В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів