USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

В Європі почастішали розмови про можливість війни Росії з НАТО, – Мусієнко

За словами експерта, є "певна розвідувальна інформація"
НАТО
НАТО
Джерело: відкриті джерела

В Європі почастішали розмови про можливість війни Росії з НАТО, тому що Москва, напевно, до цього готується і не приховує плани вчинити агресію. Про це сказав в ефірі телемарафону керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

За словами експерта, є певна розвідувальна інформація, та й "2023 рік показав, що у Путіна є такі плани – воювати з НАТО".

"Одним із завдань бойовиків "Вагнера", які знаходилися на території Білорусі, було проникнення на територію Польщі під виглядом нелегальних мігрантів і вчиняти там певні диверсії, при цьому вивчаючи реакцію НАТО. На сьогодні з боку Росії можуть розглядатися два-три сценарії. Про це, до речі, пишуть багато іноземних ЗМІ", – розповів Мусієнко.

Експерт додав, що німецьке видання Bild та британське The Telegraph повідомляло, що наступ РФ на європейські країни може початися з 2024 року. Кремль розглядає гібридний сценарій – перевірити та похитнути єдність НАТО.

"Наприклад, військові гелікоптери без розпізнавальних знаків залетять в країни Балтії і висадиться десант. Або розглядається сценарій у Балтійському морі, коли можуть зайти російські кораблі й почати блокувати протоки в районі Данії. Що буде робити НАТО в цій ситуації, чи буде воно атакувати російські кораблі? І як країни НАТО будуть протидіяти?" – припустив керівник Центру військово-правових досліджень.

Конвенційна війна

Разом з тим Мусієнко погодився  з генералами НАТО, які говорять, що це буде через п’ять-вісім років. Бо "Росії для такої війни треба готуватися."

"Не треба забувати, що Путін ніколи не діє раціонально та логічно, а якраз навпаки. І російський диктатор не буде це робити тоді, коли всі країни НАТО будуть готові й чекатимуть його. Росія готується атакувати країни Балтії раніше, ніж вони будуть до того готові. І з цього випливає дуже простий висновок – Україні потрібно давати якнайбільше зброї, щоб перемагати Росію тут. НАТО має проявити рішучість, що не може бути мирних перемовин до повної перемоги України", – резюмував спеціаліст.

Новини за темою: "Український успіх важливий не тільки для України. Це важливо для всього альянсу": Годжес припустив, що буде, якщо РФ ухвалить рішення атакувати НАТО

Протистояння з Росією може тривати десятиліттями, – Столтенберг

На думку генерального секретаря Північноатлантичного альянсу Єнса Столтенберга, НАТО має підготуватися до протистояння з Росією, яке може тривати десятиліттями, а союзники повинні наростити оборонну промисловість. 

"НАТО не шукає війни з Росією. Але ми повинні підготуватися до протистояння, яке може тривати десятиліттями", – сказав Столтенберг.

Генсек зазначив, що "якщо Путін переможе в Україні, немає жодних гарантій, що російська агресія не пошириться на інші країни".

Раніше генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг заявив, що не бачить прямої чи неминучої загрози зі сторони Росії будь-якому члену НАТО, хоча альянс і посилив свою пильність, щоб запобігти нападу.

Читайте також:
Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину
Британія оцінює втрати Росії у війні проти України в 450 тисяч військових Британія оцінює втрати Росії у війні проти України в 450 тисяч військових