USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Як будуть контролювати використання штучного інтелекту: В Європарламенті підготували набір правил

Нові правила використання технології можуть бути схвалені вже в червні 2023 року
штучний інтелект

ШІ

Джерело: відкриті джерела

Депутати Європарламенту проголосували за набір правил, які стануть частиною європейського закону про штучний інтелект, включаючи обмеження на використання чат-ботів, таких як ChatGPT. Про це повідомляє Financial Times.

Очікується, що парламент схвалить набір правил в червні цього року, перш ніж розпочнуться переговори щодо остаточного варіанту закону з іншими інституціями ЄС.

Які заходи введуть для контролю використання ШІ

Згідно з новими правилами, розробники генеративних моделей штучного інтелекту, таких як ChatGPT, повинні будуть декларувати, який саме матеріал використовується для навчання їхніх ШІ-моделей. Якщо він захищений авторським правом, то творці контенту зможуть вимагати оплату.

Депутат Європарламенту Брандо Беніфей зазначив, що введення біометричного розпізнавання облич в режимі реального часу – це область, яка вимагатиме "жорстких" переговорів і щодо якої Євросоюзу, ймовірно, необхідно буде знайти рішення.

Беніфей вважає, що держави-члени підтримають пропозиції парламенту щодо ухвалення закону про генеративні моделі ШІ.  

За даними видання, запропонований закон з'явився на тлі зростаючого занепокоєння в усьому світі щодо потенційних зловживань технологією, яка швидко розвивається. Член Європарламенту Драгош Тудораче, який керував розробкою пропозицій, заявив, що узгоджений текст був одним із найбільш обговорюваних в історії парламенту з більш ніж 1000 поправок.

Новини за темою: Маск, Возняк та сотні підприємців і розробників вимагають на пів року призупинити експерименти зі штучним інтелектом

Зазначимо, що проєкт закону про штучний інтелект обговорюється у стінах Європарламенту вже майже два роки. 

Досягнення згоди між депутатами Європарламенту, які вже майже два роки ведуть боротьбу за заходи щодо контролю над штучним інтелектом, має вирішальне значення для початку ширших переговорів щодо закону про штучний інтелект.

Після того, як депутати Європарламенту узгодять проєкт закону, його остаточний варіант буде доопрацьований Єврокомісією. Очікується, що його ухвалення відбудеться у 2024 році.

Яку загрозу може нести ШІ

Джефрі Гінтон, відомий як "хрещений батько штучного інтелекту", розповів, яку загрозу людству несе стрімкий розвиток технології

На думку вченого, через стрімкий розвиток ШІ, глобальні технологічні компанії наразі втягнуті в конкурентну боротьбу, яку, можливо, буде нереально зупинити.

Також науковець стурбований тим, що технології ШІ згодом перевернуть ринок праці. А також можуть вплинути на розповсюдження фейкової інформації, підроблених фотографій та відео.

Читайте також:
Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ
Європарламент підтримав заборону готівкових розрахунків на суму понад 10 тисяч євро Європарламент підтримав заборону готівкових розрахунків на суму понад 10 тисяч євро
Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про "клуб білого бізнесу"
В Україні розробляють законопроєкт про регулювання дезінформації та пропаганди у медіа й соцмережах, – ЗМІ В Україні розробляють законопроєкт про регулювання дезінформації та пропаганди у медіа й соцмережах, – ЗМІ