USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Європарламент підтримав заборону готівкових розрахунків на суму понад 10 тисяч євро

Європарламент посилює боротьбу з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму
Європарламент
Будівля Європарламенту
Джерело: відкриті джерела

Європейський парламент ухвалив пакет законів, які посилюють інструментарій ЄС для боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму. Зокрема, схвалено заборону готівкових розрахунків на суму понад 10 тисяч євро. Про це йдеться на сайті Європарламенту.

Зазначається, що нові закони гарантують, що особи, які мають законний інтерес, зокрема журналісти, працівники ЗМІ, громадські організації, компетентні та наглядові органи влади, матимуть "негайний, нефільтрований, прямий і вільний" доступ до інформації про бенефіціарних власників, що міститься в національних реєстрах, і взаємопов'язана на рівні ЄС. Окрім поточної інформації, реєстри також включатимуть дані за щонайменше п'ять років.

"Закони також надають підрозділам фінансової розвідки (ПФР) більше повноважень аналізувати та виявляти випадки відмивання грошей і фінансування тероризму, а також призупиняти підозрілі операції", – йдеться у повідомленні.

Ключові зміни

Зокрема, схвалено загальноєвропейський ліміт у 10 тисяч євро на розрахунки готівкою, за винятком транзакцій між приватними особами з некомерційною метою.

Крім того, законодавство містить положення про посилення пильності щодо "надбагатих осіб" (загальні статки яких становлять не менше 50 млн євро), а також заходи щодо забезпечення дотримання адресних фінансових санкцій та запобігання їх обходу.

Нові закони також включають і посилені заходи комплексної перевірки та перевірки особистості клієнтів, після чого банки, які керують активами та криптоактивами, або агенти з нерухомості повинні повідомляти про це підрозділи фінрозвідки та інші компетентні органи.

З 2029 року провідні професійні футбольні клуби, які беруть участь у великих фінансових операціях з інвесторами або спонсорами, включаючи рекламодавців та трансфер гравців, також повинні перевіряти особи своїх клієнтів, відстежувати транзакції та повідомляти про будь-які підозрілі транзакції у ПФР.

Зазначається, що тепер цей пакет законів ще має бути офіційно ухвалений Радою Євросоюзу перед публікацією в Офіційному журналі ЄС.

Додамо

Як раніше повідомляв Bloomberg, понад третина найбільш загрозливих злочинних угруповань в Євросоюзі відмивають свої прибутки через нерухомість.

Читайте також:
Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію
Україна відступить від Європейської конвенції про захист прав людини під час воєнного стану Україна відступить від Європейської конвенції про захист прав людини під час воєнного стану
Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ
Європарламент схвалив продовження режиму безмитної торгівлі для України Європарламент схвалив продовження режиму безмитної торгівлі для України