USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

У США затримали ексспівробітника ПС, який "зливав" секретні дані про Україну через сайт знайомств

Колишній військовий пересилав ці дані на сайті онлайн-знайомств співрозмовнику, який видавав себе за жінку з України
сайти
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У Сполучених Штатах Америки затримали 63-річного підполковника у відставці та співробітника ВПС Девіда Слейтера – його звинувачують у "зливі" секретних даних про війну в Україні. Слейтер працював на базі ВПС США Оффат у штаті Небраска як цивільний, однак мав доступ до секретної інформації, зокрема розвідданих, повідомляє пресслужба Міністерства юстиції Сполучених Штатів.

За даними відомства, колишній військовий пересилав ці дані на сайті онлайн-знайомств співрозмовнику, який видавав себе за жінку з України.

"У листуванні співрозмовник називав Слейтера "солоденьким" та "таємним агентом", а також постійно просив його розповісти нові дані "з екранів у особливій кімнаті". Підполковник у відставці свідомо передавав секретну інформацію національної оборони іншій особі, явно нехтуючи безпекою своєї країни та своєю присягою зберігати її таємниці", – сказав помічник прокурора. 

Метью Г. Олсен з відділу національної безпеки Міністерства юстиції додав, що відомство "намагатиметься притягнути до відповідальності тих, хто свідомо та навмисно піддає свою країну ризику, розкриваючи секретну інформацію".

"Певні обов’язки покладаються на осіб, які мають доступ до цілком секретної інформації. Звинувачення проти пана Слейтера ставлять під сумнів те, чи він зрадив свої обов’язки", – заявила також прокурор округу Небраска Сьюзан Лер.

Більше про обвинувачення

Згідно з обвинувачувальними документами, Слейтер був присутній на брифінгах USSTRATCOM щодо війни Росії проти України, які мали рівень секретності "Цілком таємно" (TS//SCI).

Потім ексвійськовий передав секретну інформацію NDI, яку він дізнався з цих брифінгів через платформу обміну повідомленнями іноземного вебсайту онлайн-знайомств, своєму співучаснику, який заявив, що є жінкою, яка живе в Україні.

Учасниця змови регулярно просила Слейтера надати їй конфіденційні, непублічні, секретні НДІ та називала його у своїх повідомленнях її "любов’ю таємного інформатора" та її "таємним агентом". У відповідь на ці запити Слейтер справді надав їй секретну НДІ, включно з військовими цілями та російськими військовими можливостями, пов’язаними з вторгненням Росії в Україну.

Слейтер вперше постане перед судом 5 березня в окрузі Небраска. Якщо його визнають винним, то полковнику загрожує максимальне покарання у вигляді 10 років тюремного ув'язнення, три роки звільнення під наглядом і штраф у розмірі до 250 тис. доларів за кожне звинувачення у змові з метою передачі та передачі інформації про національну оборону.

Суддя федерального окружного суду визначить будь-який вирок після розгляду Рекомендацій США щодо призначення покарань та інших чинників, встановлених законом.

"Обвинувальний висновок – це лише твердження. Усі обвинувачені вважаються невинуватими, якщо їхня провина не буде доведена поза розумним сумнівом у суді", – уточнили в американському Мін'юсті.

Раніше

7 квітня 2023 року в соціальних мережах з'явилися засекречені документи, в яких детально описані плани США та НАТО щодо нарощування української армії перед запланованим контрнаступом.

Оприлюднені документи датувалися 1 березня. У них не було конкретних бойових планів, не йшлося й про дату і місце майбутнього контрнаступу, але містилась інформація про те, скільки бригад Україна планує підготувати для наступу та яку кількість техніки отримає. Також у них містились відомості про те, скільки щоденно витрачається боєприпасів до HIMARS. 

Що відомо про гучний виток документів Пентагона – читайте в матеріалі UWN.

13 квітня в американському Массачусетсі відбувся арешт військовослужбовця Джейка Тейшейри, підозрюваного у витоку секретних документів Пентагона.

Журналісти The New York Times встановили, що адміністратором закритого онлайн-клубу Thug Shaker Central на популярній серед геймерів онлайн-платформі Discord, у яку спочатку злили секретні документи Пентагона, є 21-річний військовослужбовець розвідувального крила Національної повітряної гвардії штату Массачусетс.

Потім у червні 2023-го нацгвардійцю Джеку Тейшейрі, який розсекретив таємні документи Пентагона, висунули звинувачення у зберіганні та передачі секретної інформації з питань національної оборони.

Читайте також:
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю