USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

За витоком "секретних даних" США стоїть "любитель зброї", який працював на військовій базі, – The Washington Post

Його називають OG
Витік документів
Джерело: SHUTTERSTOCK

Витік секретних даних США стався через молодого "любителя зброї". Він поділився секретними документами з групою інтернет-користувачів, які шукали спілкування під час ізоляції через пандемію. Про це сказано у розслідуванні The Washigton Post.

Що ми дізнались після прочитання цього розслідування

За даними видання, група приблизно з 200 осіб, "в основному чоловіків та підлітків", у 2020 році сформувала закритий клуб на популярній серед геймерів онлайн-платформі Discord. Чат був "укриттям від пандемії, особливо для підлітків-геймерів, замкнених у своїх будинках і відрізаних від своїх друзів із реального світу".

Людина, яку деякі називають OG, минулого року опублікував повідомлення, "наповнене дивними акронімами та жаргоном". На це спочатку не звернули увагу. 

OG стверджував, що "знає секрети, які уряд приховував від простих людей". Ще сотні схожих на перше повідомлень регулярно відправлялись протягом кількох місяців. 

Це були майже дослівні стенограми секретних розвідувальних документів, які, за словами OG, він отримав на своїй роботі на "військовій базі".

OG стверджував, що проводив час на об'єкті, що охороняється, де заборонені мобільні телефони та інші електронні пристрої, які можуть бути використані для документування секретної інформації, що зберігається в урядових комп'ютерних мережах або роздруковується з принтерів.

За словами одного з учасників чату, OG занотував деякі надруковані від руки документи, "перекладаючи для незнаючих розумні розвідувальні мови".

Наприклад: NOFORN означає, що інформація в документі настільки конфіденційна, що нею не можна ділитися з іноземними громадянами.

OG заявив групі, що "годинами працював над упорядкуванням секретних документів, щоб поділитися ними зі своїми товаришами на сервері Discord". Він нібито хотів "тримати учасників чату в курсі".

"Він розумна людина. Він, звісно, знав, що робив, коли розміщував ці документи. Це не були випадкові витоки", – сказав опитаний виданням учасник чату.

"Розшифровані документи, опубліковані OG, стосувалися низки делікатних тем, які могли бачити лише люди, що пройшли багатомісячну перевірку біографічних даних. За його словами, надходили надсекретні звіти про місцезнаходження та пересування високопоставлених політичних лідерів, а також тактичні зведення про збройні сили", – пише WP. 

Коли перечитувати сотні секретних файлів вручну стало надто стомлюючим, OG почав викладати сотні фотографій самих документів.

Джерело WP з чату вважає, що OG не був ворожий до уряду США, і він наполягав на тому, що не працює на користь будь-якої країни.

"Він не російський оперативник. Він не український оперативник", – сказав член групи.

"Більшість людей на сервері були досить розумні, щоб зрозуміти, що... їх не слід розміщувати деінде", – додав він.

При цьому один з учасників заявив, що все ж таки в групі були іноземні громадяни – у тому числі з Росії та України. На думку джерела видання, у чаті також були люди з Європи, Азії та Південної Америки. 

Як почався витік? 

"28 лютого без відома групи інший користувач-підліток із сервера Thug Shaker Central розмістив кілька десятків фотографій із зображенням секретних документів на іншому сервері Discord, пов'язаному з YouTuber "wow_mao".

Далі, 4 березня десять документів з'явилися на Minecraft Earth Map, сервері Discord, присвяченому популярній відеогрі.

"Секретні та надсекретні документи тепер були доступні тисячам користувачів Discord, проте американська влада зверне увагу на витік лише через місяць", – йдеться в матеріалі.

OG перестав ділитися зображеннями у середині березня. 5 квітня секретні документи з оцінкою війни в Україні були розміщені на російських каналах Telegram та платформі дощок оголошень 4chan, а також почали переходити до Twitter.

За словами одного з учасників чату, незадовго до того, як New York Times вперше повідомила про витік, OG прийшов на сервер "дуже злий, що для нього незвичайно".

"Він сказав, що щось трапилося, і молився Богу, щоб ця подія не відбулася... Але тепер все в руках Божих", – розповів учасник чату.

Раніше

Міністерство юстиції Сполучених Штатів Америки розпочало розслідування витоку величезної кількості документів американської розвідки, які були опубліковані в соціальних мережах протягом останніх тижнів.

Що відомо про гучний виток документів Пентагона – читайте в матеріалі UWN.

Читайте також:
США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван
США вже таємно доправили ATACMS до України США вже таємно доправили ATACMS до України
Ракети для ППО і HIMARS та бронетехніка: Повний список озброєння, яке отримає Україна від США найближчим часом Ракети для ППО і HIMARS та бронетехніка: Повний список озброєння, яке отримає Україна від США найближчим часом
Байден підписав закон про надання 61 млрд доларів на підтримку України Байден підписав закон про надання 61 млрд доларів на підтримку України