USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00

Президент Уганди підписав закон, який передбачає смертну кару за гомосексуальність

Уганда – достатньо консервативна християнська країна
парламент уганди
Джерело: відкриті джерела
Президент Уганди Йовері Мусевені підписав закон, який запроваджує смертну кару або довічне ув'язнення за гомосексуальність, "вербування, просування та фінансування" одностатевої "діяльності". Про це повідомили в державному офісі Уганди.
 

Рішення парламенту

Раніше парламент Уганди ухвалив закон, який запроваджує смертну кару або довічне ув'язнення за гомосексуальність, "вербування, просування та фінансування" одностатевої "діяльності". Цей документ ще може ветувати президент, пише The Guardian.

21 березня за законопроєкт проголосували 389 депутатів, і тільки два парламентарі –  Фокс Одоі-Ойвелово та Пол Квізера Буцяна – виступили проти закону.

"Законопроєкт погано продуманий, він містить положення, які є неконституційними, нівелює досягнення в боротьбі з гендерним насильством. Це суперечить всім відомим правовим нормам", – зазначає Одоі-Ойвелово.

Відтепер доля законопроєкту залежить тільки від президента Йовері Мусевені, який може накласти вето або підписати його як закон.

Що було раніше

До 2014 року в Уганді, яка є достатньо консервативною християнською країною, вже діяв подібний закон, який передбачав довічне ув’язнення за гомосексуальність.

Попередня версія закону викликала широку міжнародну критику та 1 серпня 2014 року була анульована Конституційним судом. Після скасування закону представники ЛГБТ продовжували зазнавати жорсткого осуду та навіть насилля.

Новини за темою: У Раді зареєстрували законопроєкт про цивільні партнерства: Що він пропонує

Правозахисники виступили проти нового закону та назвали його "законом про ненависть". Юристка та правозахисниця Сара Касанде назвала ухвалення документа "трагічним днем в історії Уганди".

"Положення законопроєкту про боротьбу з гомосексуальністю є варварськими, дискримінаційними та неконституційними. Проте не втрачайте надії, цей огидний законопроєкт буде зрештою скасований", – зазначила Касанде.

Що в інших країнах? 

У 72-х країнах одностатеві стосунки караються законом. З них у восьми країнах передбачена смертна кара.

В Ірані, Судані, Саудівській Аравії та Ємені гомосексуальність досі карається смертною карою відповідно до законів шаріату. Те ж саме стосується деяких районів Сомалі та Північної Нігерії. У двох інших країнах – Сирії та Іраку – смертні вироки виконують недержавні організації, зокрема "Ісламська держава".

Теги: ЛГБТ
Читайте також:
Знущалися через сексуальну орієнтацію: Активісти розповіли, як росіяни катували представників ЛГБТК у Херсонській області Знущалися через сексуальну орієнтацію: Активісти розповіли, як росіяни катували представників ЛГБТК у Херсонській області
УПЦ КП нагородила військового, а потім анулювала медаль, дізнавшись, що він гей УПЦ КП нагородила військового, а потім анулювала медаль, дізнавшись, що він гей
Ватикан дозволив благословляти гомосексуальні пари Ватикан дозволив благословляти гомосексуальні пари
Міноборони та Мін'юст підтримують законопроєкт про реєстровані партнерства. Що це означає Міноборони та Мін'юст підтримують законопроєкт про реєстровані партнерства. Що це означає