USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Три країни НАТО почали розмінування Чорного моря, щоб допомогти українському експорту, – ЗМІ

Це перша подібна операція чорноморських країн, спрямована на знешкодження мін у морському регіоні
Чорне море

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Три країни НАТО – Туреччина, Румунія і Болгарія – розпочали спільні протимінні операції в Чорному морі з метою підвищення безпеки судноплавства, зокрема, для допомоги українському експорту. Про це повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що ініціатива під керівництвом Стамбула – перша велика спільна акція чорноморських країн, спрямована на знешкодження мін, що внаслідок війни дрейфують у певні райони Чорного моря.

Росія та Україна є ключовими виробниками зерна, і війна поставила під загрозу безпечне проходження вантажів.

Минулого року Київ запустив власний чорноморський експортний маршрут після того як розвалилася угода про безпечний коридор, підтримана Росією, Туреччиною та Організацією Об'єднаних Націй. Це успішно стимулювало експорт і допомогло економіці зростати швидше, ніж прогнозувалося, але маршрут залишається ризикованим, пише Bloomberg.

Новини за темою: Україна через дефіцит операторів розмінування планує залучати до справи більше жінок

Так, торік російський ракетний удар поблизу ключового українського порту Одеси влучив у комерційне судно, унаслідок чого загинув капітан і були поранені інші. У листопаді судно, найняте сільськогосподарським гігантом Cargill Inc., було також пошкоджено вибухом під час виходу з українського порту в Чорному морі.

Крім того, ми повідомляли, що вантажне судно під прапором Туреччини натрапило на міну у Чорному морі біля узбережжя Румунії та зазнало незначних пошкоджень.

Попри це у березні Україна заявила, що експорт з її чорноморських портів майже повернувся до довоєнних обсягів після неодноразових атак і перебоїв з моменту повномасштабного вторгнення Росії.

Однак українські порти досі стикаються з частими ударами з боку Росії, які продовжують переривати їхню діяльність.

З огляду на такий ризик Туреччина, Румунія та Болгарія розпочали операцію поза межами НАТО, щоб уникнути ескалації напруженості у відносинах з Росією, йдеться в матеріалі.

Варто зазначити, що Україна також намагається захищати судна, які проходять "зерновим коридором". Зокрема, на ці цілі Київ отримував допомогу від союзників у вигляді військових плавзасобів.

Читайте також:
Sea Baby дистанційно мінують морські шляхи: Завдяки тактиці СБУ вдалося вже уразити чотири російські кораблі Sea Baby дистанційно мінують морські шляхи: Завдяки тактиці СБУ вдалося вже уразити чотири російські кораблі
Румунія передасть Україні систему ППО Patriot Румунія передасть Україні систему ППО Patriot
У Болгарії затримали українця, який шпигував за найбільшою ТЕЦ У Болгарії затримали українця, який шпигував за найбільшою ТЕЦ
Ключовою ціллю росіян під час балістичних обстрілів з т.о. Криму є портова інфраструктура Ключовою ціллю росіян під час балістичних обстрілів з т.о. Криму є портова інфраструктура