USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

У Росії заочно засудили до восьми років колонії публіциста Олександра Невзорова

Звісно ж, за "найпопулярнішою" у Росії статтею
Олександр Невзоров
Джерело: відкриті джерела

Басманний суд Москви виніс заочний вирок журналісту та блогеру Олександру Невзорову, який раніше виїхав з Росії. Як повідомляє BBC, Невзоров отримав вісім років у справі про "військові фейки".

Крім того, суд заборонив Невзорову адмініструвати інтернет-портали строком на чотири роки.

За версією слідства, 9 березня 2022 року журналіст опублікував в Instagram і YouTube "завідомо неправдиву інформацію" про навмисний обстріл російською окупаційною армією пологового будинку в Маріуполі.

"Публікації (Невзорова, – ред.) супроводжувалися недостовірними фотографіями постраждалих від обстрілу мирних громадян. Джерелами поширення цих зображень є українські ЗМІ", – кажуть російські силовики.

Адвокати Невзорова просили суд винести йому виправдувальний вирок, вказуючи, що він використовував інформацію з відкритих джерел. А звинувачення вимагало засудити публіциста до дев'яти років колонії.

В чому суть кримінальної справи проти Невзорова? 

Справу проти Олександра Невзорова порушили у березні 2022 року. Невдовзі після цього у Росії заблокували сайт журналіста, а його самого включили до списку "іноземних агентів". 

Новини за темою: Війна Путіна в Україні коштувала Росії європейського енергетичного ринку, – Bloomberg

За версією слідства, з початку березня до кінця травня Невзоров, перебуваючи за межами Росії, у своїх Telegram-каналі, Youtube-каналі та Instagram публікував тексти та ролики із "завідомо неправдивою інформацією" про події в Маріуполі та Бучі після початку війни. 

Вже 29 квітня журналіста оголосили у розшук у кримінальній справі. 6 травня Невзорова заочно заарештував суд.

Влітку журналіст та його дружина Лідія Невзорова отримали українське громадянство з формулюванням "За видатні заслуги перед нашою країною".

"Маємо розгойдувати Росію як можемо. Треба це робити. Вважаю, що і це хороша зброя теж – люди будь-якого громадянства, які виступають за Україну і її підтримують", –  заявив президент Володимир Зеленський. 

Олександр Невзоров перебуває за кордоном. У Росії колишній телеведучий, депутат Держдуми та довірена особа Володимира Путіна став одним із перших обвинувачених за статтею "про фейки", яку внесли до Кримінального кодексу РФ невдовзі після початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну. 

Читайте також:
Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці
У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання
У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи
ВАКС дозволив конфіскувати майно експрезидента ВАКС дозволив конфіскувати майно експрезидента "Мотор Січі" Богуслаєва