USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

64% українців вважають демократію найкращою системою правління, – опитування

Також Україна входить до першої десятки країн, які відповіли, що їхньою країною керує воля народу
демократія народ
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

64% опитаних українців вважають, що демократія – це найкраща система правління. Про це свідчать підсумки дослідження, проведеного соціологічною групою "Рейтинг" у жовтні – грудні 2023 року у співпраці з Gallup Int. у межах проєкту End of Year 2023.

Таким чином, Україна є шостою серед досліджуваних країн за рівнем цілковитої згоди з твердженням, що "демократія може мати свої недоліки, але це – найкраща система правління".

Перші п’ять позицій займають Швеція, Австрія, Німеччина, Іспанія, Швейцарія.

Найбільше незгодних із тим, що демократія – найкраща форма правління, серед опитаних в Іраку, Кенії, Пакистані, Перу, Молдові.

Також Україна входить до першої десятки країн, які відповіли, що їхньою країною керує воля народу. З цим згодні 44%, 17% частково згодні, проте 36% так не вважають.

Серед країн, які вважають, що їхньою державою керує воля народу, – Швеція, Індія, Афганістан, Косово, Швейцарія, Малайзія. Найменше відчувають, що народ керує країною, в Боснії і Герцеговині, Росії, Болгарії, Північній Македонії.

Загалом у рамках дослідження опитано 40 428 осіб у всьому світі. В кожній країні протягом жовтня – грудня 2023 року опитано репрезентативну вибірку близько 1000 осіб. 

Що таке демократія?

Демократія – це політичний режим, за якого єдиним легітимним джерелом влади в державі визнається її народ. При цьому управління державою здійснюється народом безпосередньо (пряма демократія) або через обраних представників (представницька демократія).

В умовах демократії рішення зазвичай приймає більшість. Тобто при голосуванні виграє та пропозиція, що набрала найбільшу кількість голосів. Одна людина не може приймати рішення без згоди інших. Однак більшість не повинна приймати рішень, що порушують Конституцію або права людини.

Скільки українців довіряють президенту?

Згідно з опитуванням, яке проводилось у лютому, президенту Володимиру Зеленському довіряють 64%, а не довіряють – 35%. У порівнянні з груднем 2023 року довіра знизилася з 77%.

Читайте також:
Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова  Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова
Україна укладе з Великою Британією угоду про сторічне партнерство Україна укладе з Великою Британією угоду про сторічне партнерство
Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні