USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

У РФ накопичуються мільярди доларів, які іноземці не можуть собі повернути через санкції

Деякі фонди шукають технічні лазівки, щоб повернути частину своїх грошей
гроші Росія санкції
Джерело: відкриті джерела

Іноземці не можуть собі повернути мільярди доларів, які вони накопичили у Росії. Йдеться про дивіденди на акції, виплати відсотків за облігаціями та все інше, що західні інвестори не продали до війни. Причина – санкції проти РФ. Про це повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що юридично гроші належать до деяких найбільших інвестиційних компаній, таких як JPMorgan Asset Management та Schroders Plc, але приватно більшість визнає, що надії на повернення коштів немає. Принаймні, поки Володимир Путін залишається президентом РФ.

"Ринок все ще існує, але коли хтось говорить про репатріацію дивідендів або доступ до основних цінних паперів, все зводиться до санкцій", – зазначив Тім Лав з Gam Investment Management, який володів російськими акціями в межах фонду, що розвивається.

Голова Центрального банку РФ Ельвіра Набіулліна на пресконференції цього місяця відмовилася розкривати, скільки грошей є на спеціальних банківських рахунках нерезидентів, відомих як тип С, але заявила, що вони продовжують зростати.

Видання зазначає, що деякі фонди шукають технічні лазівки, щоб повернути частину своїх грошей. Однією з можливостей є багатоповерховий переказ грошей на подібні рахунки інвесторів, які Росія не класифікує як "недружні". Інша полягає у перетворенні рахунків у пакети цінних паперів, які можуть бути продані інвесторам, не повʼязаним із санкціями.

У листопаді "Інтерфакс" з посиланням на джерела в регуляторних органах заявив, що такі рахунки мають понад 280 млрд рублів ($3,7 млрд). Euroclear отримує відсотки у розмірі €821 млн з грошових активів за російськими санкціями.

За даними Московської біржі та Банку Росії, до війни іноземні інвестиції в Росію були значущими та становили близько $150 млрд акцій і державних облігацій. Наприклад, менеджер активів East Capital заявив, що станом на лютий на спеціальних рахунках у нього було €13 млн ($13,8 млн).

Читайте також:
Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, - Пентагон Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, - Пентагон
Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя
Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді
За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW