USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Президент пропонує Раді запровадити санкції проти всіх фінустанов Росії

Забороняється купівля цінних паперів та інших фінансових інструментів, емітентами яких є фінустанови РФ
Зеленський підписав
Джерело: Офіс Президента

У середу, 22 лютого, президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проєкт постанови про затвердження рішення РНБО застосувати секторальні економічні санкції до фінансових установ Росії. Текст документа оприлюднили на сайті ВРУ.

РНБО вирішила застосувати спеціальні секторальні економічні санкції строком на 50 років до всіх банків, що зареєстровані та знаходяться у РФ, в тому числі:

  • Центрального банку Росії;
  • небанківських кредитних організацій;
  • операторів платіжних систем;
  • професійних учасників фондового ринку;
  • страхових компаній;
  • інвестфондів;
  • інших фінустанов, які зареєстровані та надають послуги в Росії.

Вони включають 10 пунктів, зокрема, зупинку правочинів з активами, що належать фінустановам РФ; заборону встановлення ділових відносин, у тому числі кореспондентських; заборону укладання угод та здійснення інвестицій на користь фінустанов Росії.

Крім того, заборонено купівлю цінних паперів та інших фінансових інструментів, емітентами яких є фінустанови РФ, за винятком відчуження (у тому числі безоплатного) цінних паперів на користь держави України.

Передбачається їх зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань на користь фінустанов Росії, зупинення обслуговування електронних платіжних засобів  (перекази, здійснення розрахунків та видачу готівки), емітованих фінустановами РФ.

Також указом передбачене анулювання реєстрації та заборона нових реєстрацій Нацбанком міжнародної платіжної системи, оператором якої є фінустанова Росії, та її учасників. А також учасника фінустанови РФ міжнародної платіжної системи, оператором якої є резидент України.

Забороняється і фізичним та юридичним особам вчиняти дії, що призводять до порушення та уникнення введених обмежень.

Санкції проти російських банкірів та Мосбіржі

19 лютого президент України Володимир Зеленский підписав указ про запровадження санкцій проти Мосбіржі та російських банкірів. Своїм указом голова держави ввів в дію відповідне рішення РНБО.

Зазначимо, що до чорного списку потрапили 333 особи – члени наглядових рад та заступники керівників російських банківських установ, а також Мосбіржа. Обмеження вводяться терміном у десять років.

Також президент дав доручення Кабміну, СБУ та НБУ забезпечити реалізацію та моніторинг ефективності санкцій. А Міністерство закордонних справ повинно проінформувати країни ЄС, США та інші держави щодо запровадження Україною заходів та поставити перед ними питання про введення аналогічних санкцій.

Читайте також:
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України