USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Міністр внутрішніх справ Польщі підтвердив затримання російських шпигунів

Зловмисники фіксували пересування військової техніки та боєприпасів, які відправлялись в Україну
Маріуш Камінський
Джерело: Польське радіо

Міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський підтвердив викриття у країні мережі російських шпигунів, які мали готувати диверсії, повідомляє Polskie radio.

За його словами викрили 9 учасників шпигунської мережі. Шестеро з них затримані. Прокуратура висунула їм звинувачення у шпигунстві на користь Росії та участі в організованому злочинному угрупованні. 

Подробиці

За даними видання, шпигуни вели підготовку до диверсійної діяльності на території Польщі. Зазначимо, що на сході Польща межує з Білоруссю. Тому, ймовірно, шпигуни були саме звідти.

Агентство внутрішньої безпеки країни повідомило, що шпигуни встановлювали приховані камери відеонагляду на важливих трасах і залізничних вузлах. 

"Йдеться переважно про ділянки залізничних шляхів у Підкарпатському воєводстві – в тому числі в районі аеропорту в Ясьонці поблизу Жешува. Це головний пункт перевалки західної зброї та боєприпасів для України. У зв'язку з цим співробітники служб і поліції були приведені в режим підвищеної готовності. Наряди приділяють особливу увагу охороні стратегічно важливих залізничних шляхів у Польщі, а також посилено захист ключових об’єктів критичної інфраструктури", – йдеться у повідомленні.

Новини за темою: Британська контррозвідка створить підрозділ для протидії російським і китайським шпигунам

Крім того, шпигунами наказали здійснювати пропагандистську діяльність, щоб дестабілізувати польсько-українські відносини, розпалити ворожі настрої поляків до країн НАТО, підбурити поляків до несхвалення політики уряду щодо України, сказав міністр.

Агентство внутрішньої безпеки має докази того, що підозрюваним платили російські спецслужби. Члени групи систематично отримували гроші за виконання своїх завдань.

Російські шпигуни за кордоном

Раніше повідомлялося, що у березні минулого року українська розвідка розкрила особи 620 російських шпигунів у країнах Європи. За даними МЗС лише за перші кілька місяців повномасштабної війни з країн Європи було вислано 423 російські дипломати, які, ймовірно, були співробітниками розвідки під прикриттям. Псевдодипломатів висилали з Австрії, Болгарії, Бельгії, Греції, Данії, Естонії, Ірландії, Іспанії, Італії, Латвії, Литви, Люксембургу, Нідерландів, Норвегії, Північної Македонії, Польщі, Португалії, Румунії, Словаччини, Словенії, Німеччини, Франції, Чехії, Чорногорії, Швеції. 

Читайте також:
Росіяни мають план захопити Харків чи Суми, – Павлюк Росіяни мають план захопити Харків чи Суми, – Павлюк
Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку
Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, – Пентагон Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, – Пентагон
Пережив ампутацію на Пережив ампутацію на "Азовсталі" і потрапив у полон до окупантів: Важкий фронтовий шлях офіцера Нацгвардії