USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

У Польщі завершили розслідування щодо шпигунської мережі РФ: Судитимуть 16 осіб

Шпигуни діяли з січня по березень 2023 року
Польща
Джерело: відкриті джерела

У Польщі завершили розслідування щодо шпигунської мережі, яка діяла на замовлення російської розвідки. До суду передали обвинувальний акт проти 16 осіб. Про це повідомляє RMF FM.

Як діяла мережа?

Шпигуни діяли з січня по березень 2023 року в Білій Підляській, Хелмі, Медиці, Перемишлі, Жешуві, Варшаві, а також в інших населених пунктах країни, в тому числі в Помор'ї.

"Обвинувачені здійснювали діяльність, пов'язану серед іншого з розвідкою об'єктів критичної інфраструктури, включаючи військові об'єкти та морські порти", – розповіли в прокуратурі.

Учасники шпигунської мережі інформували замовників про результати проведеної розвідки, за що отримували винагороду. Усі обвинувачені – іноземці з-за східного кордону Польщі.

Серед іншого підозрювані встановлювали вебкамери на маршрутах руху транспорту із західною військовою допомогою Україні. Також вони повинні були встановити GPS-мітки на ці транспортні засоби. 

За даними прокуратури, вони вели антипольську пропаганду і готували диверсії.

За версією слідства, отриману інформацію вони регулярно передавали своїм керівникам, які вербували їх, зокрема, через соціальні мережі.

Обвинувальний акт передали до суду

Зазначається, що Люблінський відділ Національної прокуратури спільно з Управлінням внутрішньої безпеки передали до суду обвинувальний акт щодо 16 осіб, які були частиною російської шпигунської мережі.

Прокурор звинуватив підсудних в участі в організованому злочинному угрупованні та діяльності на користь зовнішньої розвідки проти інтересів Республіки Польща.

У зв'язку з необхідністю забезпечення належного перебігу провадження та побоюваннями щодо можливості обвинувачених втекти, за клопотанням прокурора до 15 осіб застосували запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Дії, які інкримінують обвинуваченим, караються позбавленням волі на строк до 10 років.

Раніше ми повідомляли, що у Польщі викрили агентурну мережу. Як виявилося, більшість агентів – українські біженці. 

За даними правоохоронців, у справі про шпигунство було затримано 16 осіб, з них 12 – українці, троє білорусів і один – громадянин РФ.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри