USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

У планах ООН за рік виділити Україні понад 3 млрд доларів гуманітарної допомоги

Цього року гуманітарної допомоги потребуватиме понад 14,6 млн осіб, або 40% населення України
ООН Україна

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Установи Організації Об'єднаних Націй наступного тижня вимагатимуть 3,1 мільярда доларів для фінансування гуманітарної допомоги Україні цього року. Про це повідомляє Reuters.

"Оскільки війна в Україні не затихає, викликаючи високий рівень гуманітарних потреб, фінансова підтримка має бути стійкою. У 2024 році закликаємо всіх донорів ще раз активізуватися та допомогти народу України", – розповіла представниця Управління з координації гуманітарних питань Едем Восорну.

За словами чиновниці, план реагування ООН на 2024 рік спрямований на збір 3,1 мільярда доларів для надання допомоги 8,5 млн осіб в Україні.

За оцінкою Управління Організації Об'єднаних Націй, цього року гуманітарної допомоги потребуватиме понад 14,6 млн осіб, або 40% населення України. Війна також змусила близько 6,3 млн людей виїхати за кордон.

Ввезення гуманітарної допомоги

З 1 грудня 2023 року набрав чинності "Порядок пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану", затверджений постановою Кабміну №953.

Цей порядок визначатиме механізм визнання товарів гуманітарною допомогою, пропуску через митний кордон України та митного оформлення, отримання, надання, розподілу і контролю за цільовим використанням гуманітарної допомоги, що ввозиться на митну територію України.

Так, постанова запровадила облік гуманітарної допомоги за допомогою вебплатформи "Автоматизована система реєстрації гуманітарної допомоги". Організації, які ввозять гуманітарну допомогу, мають подавати публічні звіти щодо її отримання та цільового використання. 

ООН просить понад 46 млрд доларів на гуманітарні потреби в наступному році

Разом з тим Організація Об'єднаних Націй попросила на 2024 рік понад 46 мільярдів доларів на гуманітарні потреби у 72-х країнах. Про це йдеться в заяві Управління ООН з координації гуманітарних справ, а також повідомив керівник відділу допомоги Організації Мартін Ґріффітс.

Зокрема політик назвав декілька цифр про поточні гуманітарні проблеми у світі:

  • 300 мільйонів людей потребують гуманітарної допомоги по всьому світу – це на 63 млн менше, ніж у 2023-му. Минулого року ООН просила 57 мільярдів доларів.
  • Нині у світі переміщено більше людей, ніж будь-коли з початку XXI століття: один із кожних 73-х. За 10 років таке співвідношення подвоїлося.
  • Майже кожна п’ята дитина в усьому світі живе у воєнному конфлікті або тікає від нього.
  • 258 мільйонів людей стикаються з гострою нестачею продовольства або епідеміями.

Додамо

У 2023 році гуманітарна місія Організації Об'єднаних Націй зафіксувала понад 50 інцидентів, коли їхні склади чи автоколони з гуманітарною допомогою потрапляли під обстріли чи невибіркові атаки Російської Федерації. Про це сказав речник Управління ООН з координації гуманітарних справ Савіано Абреу.

"Здебільшого були удари по складах ООН через невибіркові атаки з боку Російської Федерації. Автоколони з гуманітарною допомогою потрапляли під обстріли. Пару місяців тому конвой Організації, який їхав у Запорізьку область, потрапив під обстріл. Наші вантажівки та запаси були пошкоджені", – розповів речник.

Читайте також:
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
Чехія запустила пілотний проєкт повернення українців додому: Програма розрахована на 430 осіб Чехія запустила пілотний проєкт повернення українців додому: Програма розрахована на 430 осіб
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні