USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Нові правила ввезення гуманітарки та переговори про вступ до ЄС: Чого чекати українцям з 1 грудня

Зміни в Україні з 1 грудня
Джерело: UWN

Останній місяць року подарує українцям кілька важливих нововведень та подій. Зокрема, зміни стосуватимуться нових правил ввезення гуманітарної допомоги та часткового повернення податкових перевірок. А ще в грудні у Брюсселі відбудеться саміт лідерів Європейського Союзу, де можуть вирішити два важливі українські питання: надання пакета допомоги на суму 50 млрд євро та початок переговорів про вступ до ЄС.

Про все детально – в матеріалі UWN.

Ввезення гуманітарної допомоги

З 1 грудня набирає чинності "Порядок пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану", затверджений постановою Кабміну №953.

Цей порядок визначатиме механізм визнання товарів гуманітарною допомогою, пропуску через митний кордон України та митного оформлення, отримання, надання, розподілу і контролю за цільовим використанням гуманітарної допомоги, що ввозиться на митну територію України.

Так, постанова запроваджує облік гуманітарної допомоги за допомогою вебплатформи "Автоматизована система реєстрації гуманітарної допомоги". Організації, які ввозять гуманітарну допомогу, подаватимуть публічні звіти щодо її отримання та цільового використання. 

Як працюватиме система?

За допомогою вебплатформи "Автоматизована система реєстрації гуманітарної допомоги" організації, які збираються ввезти гуманітарну допомогу, зможуть зареєструватись, авторизуватись на сайті, сформувати та подати декларацію. Декларація шляхом інформаційного обміну буде прямувати на митницю. Система автоматично присвоюватиме декларації унікальний код. За цим кодом митники пропускатимуть вантаж. 

Декларативний принцип ввезення гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану буде збережено, процес ввезення таких вантажів спрощено, пояснюють в КМУ.

"Після того як організація завезла допомогу, перед роздачею потрібно буде зробити її опис в системі. Потім – внести дані: коли і де (без зазначення персональних даних осіб) роздано вантаж чи є залишки і які. Такий механізм покаже шлях гуманітарної допомоги від донора через отримувача до набувачів та гарантуватиме прозорість процесу", – пояснюють у відомстві.  

До того ж постанова скасовує гарантійні листи. Це означає, що гуманітарна допомога для військових ввозитиметься без додаткового бюрократичного навантаження. Інформація про такі вантажі буде закрита для загалу з міркувань безпеки. 

Додамо, що за десять днів до запуску нового порядку Кабмін все ж зробив у ньому зміни та ухвалив перехідний період до 1 квітня 2024 року. Тобто з 1 грудня можна занурюватися у цифровізацію, але до квітня 2024-го на митному кордоні гуманітарку пропускатимуть і за паперовими документами.

Податкові перевірки частково відновлюються

З 1 грудня мають частково відновитися податкові перевірки за ухваленим 9 листопада законопроєктом 10016-д. Повернення перевірок було одним із зобов'язань України перед Міжнародним валютним фондом.

Зокрема, документ передбачає, що до проведення документальних планових перевірок можуть бути включені платники, які за підсумками 2021 року відповідають одному з критеріїв:

  • рівень сплати податку на прибуток на понад 50% менший, ніж по галузі
  • рівень сплати ПДВ на понад 50% менший, ніж рівень сплати по галузі
  • дебіторська заборгованість перевищує кредиторську більше ніж у два рази
  • дохід яких становить понад 10 млн гривень, а загальна сума витрат у податковій декларації становить понад 75% суми річного доходу.

Зауважимо, що закон не повертає перевірки для ФОПів першої та другої груп, а також підприємств на окупованих територіях або територіях, де тривають бойові дії.

Пенсіонери із сіл зможуть безкоштовно отримати 5 енергоощадних ламп

Так, із 5 грудня у всіх сільських відділеннях "Укрпошти", крім Київської області, пенсіонери зможуть отримати додаткові 5 енергоощадних ламп. А от на Київщині пенсіонери зможуть додатково обміняти лампи з 12 грудня.

Про доступність ламп для обміну в решті населених пунктів буде повідомлено окремо, наголошують в Мінекономіки.

Як безкоштовно отримати LED-лампи?

Для того щоб обміняти додаткові LED-лампи, пенсіонерам, які завітають у відділення, потрібно мати при собі:

  • паспорт
  • РНОКПП
  • пенсійне посвідчення
  • діючий номер телефону

Додаткові енергоощадні лампи пенсіонери зможуть обміняти безкоштовно, доки світлодіодні будуть в наявності. До того ж тепер пенсіонерам не треба буде одразу нести старі лампи на обмін. Їх можна буде принести у відділення "Укрпошти" протягом місяця з моменту отримання п’яти додаткових світлодіодних ламп.

Додамо, що скористатися програмою обміну та отримати додаткові 5 ламп енергозбереження можуть і ті пенсіонери, які раніше вже обмінювали лампочки.

Саміт країн Європейського Союзу

Приблизно в середині грудня у Брюсселі планується саміт лідерів Європейського Союзу, де можуть вирішити два важливі для України питання: надання пакета допомоги на суму 50 млрд євро та початок переговорів про вступ до ЄС.

Нагадаємо, на початку листопада Єврокомісія рекомендувала розпочати переговори про вступ України. Так, Єврокомісія зафіксувала прогрес України у виконанні семи рекомендацій на шляху до членства в Євросоюзі. Згідно зі звітом ЄК, Україна виконала 90% реформ, яких від неї очікував Європейський Союз. Водночас умовою є продовження виконувати незавершені реформи надалі.

Різдво та Новий рік цьогоріч – не вихідні

Цього місяця українці відзначають два найбільших свята: Різдво Христове – 25 грудня та Новий рік – в ніч з 31 грудня на 1 січня.

*Різдво за юліанським календарем (тобто 7 січня) з 17 липня цього року вже не є святковим днем.

За звичайних обставин і 25 грудня, і 1 січня, які в обох випадках припадають на будній день, були б вихідними. Проте відповідно до закону про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану держава не встановлює цьогоріч вихідні ані на Різдво, ані на Новий рік.

Разом з тим роботодавці самі можуть вирішити, чи працюватимуть їхні співробітники під час найбільших зимових свят.

Ще одне зимове свято, День святого Миколая, тепер святкуватимуть не 19 грудня, а 6 грудня. 

Щодо ярмарків та святкувань на Різдво та Новий рік, то цьогоріч столиця України не проводитиме їх. Втім, головна ялинка країни все ж буде. Її планують встановити на Софіївській площі до 6 грудня.

Доступність потягів гірського напрямку на зимовий період

З 10 грудня за новим графіком курсуватимуть потяги гірського напрямку. Адже саме туди в пік сезону спрямовується на відновлення та відпочинок велика кількість українців, розповідають в "Укрзалізниці".

Тож покращення мають наступні напрямки:

  • №193/192 Кривий Ріг – Ясіня, що курсуватиме через день та вперше поєднає прямим сполученням Криворіжжя з Карпатами.
  • №145/146 Суми – Рахів дасть сполучення півночі з гірськолижними курортами Прикарпаття та Закарпаття.
  • №365/366 Луцьк – Рахів дозволить мешканцям Луцька та Рівного отримати сполучення з Моршином, Долиною, Калушем, Франківськом, Яремче, Буковелем, Ворохтою.
  • №345/346 Ужгород – Чернівці курсуватиме щоденно та дозволить відновити історичне пряме сполучення Закарпаття з Буковиною через популярний гірськолижний курорт у Славську.
  • №28/27 Київ – Мукачево, закладений у розкладі на пікові дати та поєднає столицю зі Славськом і Закарпаттям новим денним сполученням.
  • №368/367 Луцьк – Ужгород дасть сполучення Луцьку зі Львовом, Славськом, Мукачевом та Чопом.

Новий маршрут до Будапешта та Відня

Вже з 10 грудня розпочне курсування і новий прямий поїзд №143/146 Відень – Чоп – Відень, який на станції Чоп буде "підвʼязаний" під зручну пересадку на групу спальних вагонів з Києва (через Львів) саме для пересадкових пасажирів.

В "Укрзалізниці" додають, що сполучення на Відень стане тепер зручним і для пасажирів рейсу №367/368 Луцьк – Рівне – Чоп – Ужгород.

"Розклади руху розроблені таким чином, що нічну частину подорожі за кордон (Київ, Рівне, Луцьк, Львів – Чоп) пасажир проводитиме у зручних спальних вагонах "Укрзалізниці", а денний сегмент (Чоп – Будапешт – Відень) – у сучасних сидячих вагонах 1-го або 2-го класу угорських залізниць. Також пасажирам не варто хвилюватися за свою стиковку в Чопі через можливі спізнення, оскільки пересадка є узгодженою: поїзд завжди чекатиме всіх пасажирів!" – пояснюють у компанії.

Детальніше про розклад руху та вартість квитків можна дізнатися на офіційному сайті компанії.

Що лишається без змін?

Пенсії з 1 грудня

З 1 грудня жодних змін щодо підвищення та перерахунку пенсій не передбачено. Відтак, суми пенсії та надбавок до них залишаться такими ж, як у листопаді.

Винятком є пенсіонери, яким виповниться 70, 75 чи 80 років – вони матимуть вікову надбавку. Зокрема, пенсіонери, яким виповнилося 80 років і більше, отримують доплату до пенсії у розмірі 570 гривень. Пенсіонери віком 75–80 років отримують доплату у розмірі 456 гривень, пенсіонери віком 70–75 років – у розмірі 300 гривень.

Тарифи з 1 грудня

В Україні не очікується підвищення вартості комунальних послуг у грудні.

Газ. Під час воєнного стану та протягом шести місяців після його завершення заборонено підвищувати тарифи на розподіл природного газу. Відтак, компанія "Нафтогаз України" продовжила дію фіксованого тарифного плану для населення до 1 травня 2024 року. Її клієнти у грудні й надалі сплачуватимуть 7,96 гривні за кубометр.

Інші газопостачальні компанії також зберегли тарифи на рівні від 7,70 до 9,99 гривні за кубометр. Ці пропозиції діють до 1 травня наступного року.

Тому до кінця опалювального сезону газ не здорожчає.

Опалення. Під час воєнного стану заборонено підвищувати тарифи на опалення й гарячу воду.

Електроенергія. Вартість електроенергії для побутових споживачів ще на початку літа зросла до 2,64 гривні за кВт. Такою вона залишиться й у грудні. 

Водопостачання. З 1 грудня тарифи залишаться на попередньому рівні.

Читайте також:
Мобілізація по-новому, зміни в ПДР та старт НМТ-2024: Які зміни принесе українцям травень? Мобілізація по-новому, зміни в ПДР та старт НМТ-2024: Які зміни принесе українцям травень?
Нестабільний графік роботи в молодому віці може вплинути на ваше здоров'я в майбутньому, - учені Нестабільний графік роботи в молодому віці може вплинути на ваше здоров'я в майбутньому, - учені
Підвищення мінімалки та скорочення чиновників: Зміни в Україні з 1 квітня, про які варто знати Підвищення мінімалки та скорочення чиновників: Зміни в Україні з 1 квітня, про які варто знати
Кого ховатимуть на військовому меморіальному кладовищі: Опубліковано перелік Кого ховатимуть на військовому меморіальному кладовищі: Опубліковано перелік