USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У Німеччині знайшли меч, якому понад 3 тис. років

Меч настільки добре зберігся, що майже блищить
стародавній німецький меч_3
Джерело: BBC

Німецькі археологи заявили, що знайшли меч віком понад 3 тисячі років, який надзвичайно добре зберігся. Про це пишуть британські ЗМІ з посиланням на Баварський державний департамент охорони пам’яток (BLfD).

У відомстві розповіли, що бронзовий меч із восьмикутним руків’ям знайшли під час розкопок могили кінця XIV століття до нашої ери в місті Нердлінген, між Нюрнбергом і Штутгартом.

"У могилі були поховані чоловік, жінка та хлопчик разом із бронзовими предметами. Поки що дослідники не впевнені, чи пов’язані ці люди одне з одним. Надзвичайно хороший стан меча, який майже блищить, викликає подив і сумніви в археологів щодо походження знахідки", – розповіли науковці.

У BLfD пояснюють, що виготовлення подібного меча було складною справою та вимагало особливої майстерності, оскільки восьмигранне руків’я явно викували окремо, а потім припаяли до вже готового леза.

До речі, Україна веде перемовини з Нідерландами, щоб безоплатно отримати назад колекцію "скіфського золота". Про це під час телемарафону повідомив міністр культури Олександр Ткаченко.

"Так, є певна сума, яку ми маємо сплатити за утримання цієї колекції в нідерландському музеї. Мінʼюст веде перемовини, щоб ми якомога скоріше безоплатно повернули цю колекцію назад в Україну. Тримаємо звʼязок із нашими колегами", – сказав глава Мінкульту.

Нагадаємо, у 2014 році понад дві тисячі експонатів вивезли з музеїв Криму на виставку в Амстердам. Тоді у колекції було більше ніж дві тисячі експонатів загальною вартістю понад мільйон євро.

Після завершення експозиції 19 об’єктів, серед яких легендарні золоті меч і щит, повернулися до Музею історичних коштовностей у Києві.

Решта ж зібрання – 565 музейних предметів та 2111 одиниць зберігання – стала предметом суперечки між РФ та Україною. 

Читайте також:
Німецький виробник зброї Heckler & Koch планує розширити асортимент гвинтівок через війну в Україні Німецький виробник зброї Heckler & Koch планує розширити асортимент гвинтівок через війну в Україні
США схвалили терміновий продаж трьох установок HIMARS для України США схвалили терміновий продаж трьох установок HIMARS для України
Міністр розвитку Німеччини 16 годин добиралася до Києва, щоб зустрітися з віцепрем'єром Кубраковим, а його звільнили Міністр розвитку Німеччини 16 годин добиралася до Києва, щоб зустрітися з віцепрем'єром Кубраковим, а його звільнили
Німеччина передасть Україні додаткові Patriot, IRIS-T та Skynex Німеччина передасть Україні додаткові Patriot, IRIS-T та Skynex