USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

У Мінагрополітики пропонують відновити ветеринарний контроль молочної продукції з Польщі

Дослідження будуть на прикордонних інспекційних постах і призначених пунктах пропуску на державному кордоні України
молочна продукція
Джерело: відкриті джерела

У Міністерстві аграрної політики та продовольства України ініціювали перед урядом України відновлення ветеринарного контролю на молоко та молочні продукти з Польщі. Відповідну постанову поки опрацьовують профільні відомства, поінформували в пресслужбі Мінагрополітики.

Так, у відомстві пропонують провести документальну перевірку, а ще перевірити відповідність, здоров’я та благополуччя тварин, фізично проінспектувати лабораторні дослідження.

"Ці дослідження будуть на прикордонних інспекційних постах і призначених пунктах пропуску на державному кордоні України – "Краківець", "Ягодин", "Рава-Руська", "Смільниця", "Шегині", – йдеться в повідомленні.

Заборона Польщі на імпорт продукції з України

У квітні Польща першою з країн Східної Європи заборонила імпорт аграрної продукції з України, попри рішення ЄС про вільний доступ товарів з України на ринки ЄС. Потім до неї приєдналися Угорщина, Словаччина, Румунія та Болгарія.

Частка Польщі у загальному експорті аграрної продукції з України була 10%, з яких половина – транзит, а половина імпорт.

Спілка молочних підприємств України (СМПУ) вимагала від уряду заборонити імпорт молочної продукції з Польщі, залишивши лише дозвіл на транзит до Молдови. СМПУ заявила про розчарування результатами міжурядових українсько-польських переговорів 21 квітня, оскільки вони не змінюють ситуацію із забороною молочного експорту.

Потім на початку травня Єврокомісія дозволила цим країнам заборонити імпорт з України до 5 червня продуктів, на які приходилося 90% поставок з України. Це стосується української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшника. Водночас транзит дозволили.

Ці країни скаржилися, що дешевше українське зерно робить внутрішнє виробництво невигідним.

Угорщина вже звернулася до Євросоюзу із проханням продовжити обмеження на імпорт українських зернових та олійних культур для п'яти східноєвропейських країн як мінімум до кінця 2023 року.

Що кажуть в Україні

Київ неодноразово заявляв, що рішення Європейського Союзу запровадити заборону на імпорт української сільськогосподарської продукції до п'яти країн ЄС є неправильним.

Рішення польського уряду заборонити імпорт українських сільськогосподарських товарів коштувало Києву 143 млн доларів у квітні. Про це говорив заступник міністра економіки Тарас Качка на Брюссельському економічному форумі.

"Комісія Євросоюзу заплатить польським фермерам як компенсацію ні за що. Як на мене, це справді був блеф з боку польських фермерів", – зауважував Качка.

Заступник міністра економіки вважав, що нове рішення ЄС ввести тимчасові запобіжні заходи покращить ситуацію з українським імпортом, але не розв'яже проблеми.

Читайте також:
У Польщі в деяких регіонах через повінь запроваджують стан стихійного лиха У Польщі в деяких регіонах через повінь запроваджують стан стихійного лиха
Вода зносить будинки і забирає життя: Європу накрили потужні повені. Відео Вода зносить будинки і забирає життя: Європу накрили потужні повені. Відео
Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС
У польському селі знайшли 50 різних джерел радіоактивних відходів У польському селі знайшли 50 різних джерел радіоактивних відходів