USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

У Києві затримали ексчиновника, який був агентом ФСБ і пропонував приєднати східні регіони України до Ростовської області РФ

Фігуранту повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України
У Києві затримали ексчиновника, який був агентом ФСБ Росії
У Києві затримали ексчиновника, який був агентом ФСБ Росії
Джерело: СБУ

У Києві затримали агента російської ФСБ, який проводив інформаційні диверсії проти України. Ним виявився колишній український чиновник, який у попередні роки працював у Міністерстві палива та енергетики, Держкомрезерві та Міністерстві вугільної промисловості. Фігуранту вже повідомили про підозру. Про це інформує Служба безпеки України.

У відомстві зазначають, що після звільнення з державної служби у 2014 році він почав позиціювати себе як "політексперт" та автор видань, в яких вихваляв агресивну політику Кремля щодо України.

"З того часу він перебував на прямому зв’язку з одним із керівників 5-ї служби ФСБ, який координував його інформаційно-підривну діяльність проти України", – додали в СБУ.

Також російський агент співпрацював з терористом Пасічником, якому надавав "експертні" рекомендації щодо посилення репресій проти українських патріотів у тимчасово окупованому Луганську.

"Крім того, фігурант публікував у соцмережах дописи, в яких пропонував приєднати східні регіони України до складу Ростовської області", – йдеться у дописі.

Контррозвідники Служби безпеки України задокументували факти злочинної діяльності російського агента і затримали його у власному помешканні.

"Комплексна судова психолого-лінгвістична експертиза підтвердила, що документальні матеріали, підготовлені фігурантом на замовлення ФСБ, спрямовані проти державної безпеки України. Під час обшуків у помешканні та автомобілі зрадника вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони і документи, які підтверджують його підривну діяльність на користь РФ", – зазначили у відомстві.

Крім того, у фігуранта виявили "відзнаку за взаємодію" від представників держави-агресора, а також заборонену комуністичну та прокремлівську символіку.

На підставі отриманих доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 111 (державна зрада);
  • ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

Йому обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою.

Наразі триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує до 15 років тюрми.

Раніше ми повідомляли, що Служба безпеки зібрала нові докази державної зради з боку колишнього заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони України Володимира Сівковича, який переховується в Росії та, як стверджує спецслужба, працює на ФСБ.

Читайте також:
Україна націоналізувала 2 млрд грн активів російського олігарха Кононова Україна націоналізувала 2 млрд грн активів російського олігарха Кононова
СБУ затримала Жана Новосельцева, який виступав проти мобілізації СБУ затримала Жана Новосельцева, який виступав проти мобілізації
На Одещині голова селищної ради організував розкрадання 2,4 млн грн, призначених на ліквідацію російських обстрілів На Одещині голова селищної ради організував розкрадання 2,4 млн грн, призначених на ліквідацію російських обстрілів
Суд арештував майно довіреної особи Януковича - маєток, квартири, рахунки в банку Суд арештував майно довіреної особи Януковича - маєток, квартири, рахунки в банку