USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

У дисертації ексміністра Шкарлета підтвердили наявність плагіату

Ще в червні 2020 року Сергій Шкарлет був звинувачений у плагіаті
Шкарлет
Джерело: скріншот

У вівторок, 27 лютого, Нацагентство із забезпечення якості вищої освіти підтвердило виявлений комітетом з етики плагіат у дисертації колишнього міністра освіти Сергія Шкарлета. Про це йшлося на засіданні Нацагентства.

Плагіат було виявлено в роботі "Формування економічної безпеки підприємств засобами активізації їхнього інноваційного розвитку". 

"Попри всі намагання звинуваченої особи відтягнути цю справу, НАЗЯВО одноголосно проголосувало за те, що в докторській дисертації Сергія Шкарлета є плагіат", – прокоментував "Українській правді. Життя" колишній доцент Сумського державного університету Олег Смірнов

Під час засідання також обговорили звернення адвоката Шкарлета, який просив відкласти розгляд ситуації з дисертацією, оскільки ні Шкарлет, ні його представники не мали можливості бути на засіданні. Однак члени Національного агентства відмовили в цьому клопотанні.

Нацагентство із забезпечення якості вищої освіти звернулося до МОН із поданням про позбавлення Шкарлета наукового ступеня доктора економічних наук.

Призначення на посаду міністра освіти і науки

17 грудня 2020 року ВРУ мінімальною більшістю призначила Шкарлета міністром освіти і науки, при цьому профільний комітет ВР знову, як і під час попередньої спроби внесення цієї кандидатури (у червні 2020-го), не підтримав її, і рішення передали на розсуд сесійної зали.

У процесі обговорення кандидатури Шкарлета депутати знову поверталися до чисельних фактів плагіату в його наукових працях. Голосування й подальше складання присяги Шкарлетом супроводжувалося вигуками "Ганьба!" і "Геть!". Народний депутат від фракції "Голос" Інна Совсун заявила, що під час голосування за призначення Сергія Шкарлета очільником МОН система "Рада" відобразила голоси деяких депутатів фракції "ОПЗЖ", яких фізично не було в сесійній залі парламенту. Невдовзі Офісом генпрокурора була відкрита справа за кнопкодавство. У лютому 2021 року депутат Ярослав Железняк повідомив, що відео із зафіксованим фактом неособистого голосування начебто зникло.

Призначення Шкарлета на посаду міністра освіти і науки України супроводжувалося шаленими процесами та хвилею обурень населення по всій країні. "З гаслом "Нам не потрібен такий міністр!" на вулиці вийшли студенти, науковці і освітяни по всій Україні, в тому числі у містах Київ, Львів, Миколаїв, Тернопіль, Хмельницький, Луцьк, Вінниця, Житомир, Суми, Чернівці, Харків, Одеса, Чернігів, Кривий Ріг та інших.

У березні 2021 року 45 народних депутатів звернулись з конституційним поданням до Конституційного суду України, оскарживши постанову про призначення Шкарлета міністром у зв'язку з кнопкодавством. 24 березня Колегія суддів КС відмовилася відкривати провадження у цій справі і вирішила передати це питання на розгляд Великої палати суду.

У березні 2023 року Шкарлет подав у відставку з посади міністра.

Плагіат в наукових роботах

У червні 2020 року Сергій Шкарлет був звинувачений у плагіаті.

Василь Садовий і Юрій Бойко проаналізували декілька його робіт, зокрема, монографію Шкарлета та інших авторів "Фінансові інструменти державної політики економічного розвитку в Україні" (С. М. Шкарлет, В. Г. Маргасова, О. М. Коркоц, Ю. В. Ружицький) обсягом у 202 сторінки. У ній були значні фрагменти тексту зі статті авторства Тетяни Бугай "Методичні підходи до оцінки ефективності бюджетного процесу в Україні", яка вийшла у 2015 році, на три роки раніше. За результатами аналізу іншої статті – "Фінансові інструменти державної політики економічного розвитку: європейський досвід" (авторка Оксана Апарова) – встановлено, що майже весь її текст було переписано до монографії С. Шкарлета. Жодного посилання на ці праці інших авторів (чи згадки про них) у Шкарлета немає. В одній зі статей, що лягла в основу докторської дисертації Шкарлета ("Теоретичні основи формування економічної безпеки підприємств"), було виявлено 87% плагіату – 7 сторінок із 8. Текст було списано зі статті російської дослідниці Людмили Гончаренко (Гончаренко Л. П. ) "Процесс обеспечения экономической безопасности предприятия" (журн. "Справочник экономиста", 2004, №12) та з підручника "Економіка підприємства" за редакцією С. Ф. Покропивного. При цьому в розділі "Посилання" він дає посилання на сайт "Українські реферати".

Сам Шкарлет звинувачення у плагіаті заперечує. Навіть у разі безсумнівного встановлення плагіату в його працях він відкидає будь-які наслідки для себе, заявляючи: "А яке там може бути сьогодні, згідно із законодавством, покарання? У нас що: визначені якісь нормативи? Визначені якісь взагалі рішення по плагіату? Сьогодні це взагалі такий предмет спекуляцій, цей плагіат".

На початку липня 2020 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд проведе розслідування наявності плагіату, але станом на 9 вересня розслідування так і не проведено. Після цього Сергій Квіт, голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, яке мало розслідувати звинувачення у плагіаті Шкарлета, заявив, що МОН намагається ліквідувати його агентство.

11 вересня 2020 року етичний комітет Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти ухвалив рішення про виявлення плагіату в роботах Сергія Шкарлета. Окрім нього, наявність плагіату підтвердили три незалежні міжнародні експерти із США, Чехії та Польщі, які проаналізували уривки робіт, перекладені англійською мовою.

Шкарлет подав позов проти Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти до Окружного адміністративного суду міста Києва, в якому вимагав "визнати протиправними дії відповідача щодо встановлення наявності текстових запозичень без посилання на джерело" у низці його наукових робіт. Суд першої інстанції ухвалив рішення на користь чиновника. На початку квітня 2021 року в Нацагентстві заявили, що збираються це рішення оскаржувати в апеляції і пояснили, що воно не набуло чинності і навіть не було надіслане відповідачу. Нацагентство програло апеляцію, зокрема через те, що на момент вчинення плагіату цього поняття не було визначено законодавством, а також через відсутність чітких внутрішніх процедур при перевірці Комітетом з питань етики Нацагентства дисертацій на наявність у ній академічного плагіату. 6 вересня 2021 року Касаційний адміністративний суд прийняв до розгляду касаційну скаргу Нацагентства.

Нагадаємо, у березні минулого року міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет подав у відставку, її підтримали у Верховній Раді 295 народних депутатів, які віддали голоси "за".

Читайте також:
"Безальтернативний кандидат": Камишін може очолити Мінвідновлення вже наступного тижня, – джерело
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки
Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти? Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти?
Як реформуватимуть вищу освіту в Україні. Розмова із заступником міністра освіти Михайлом Винницьким Як реформуватимуть вищу освіту в Україні. Розмова із заступником міністра освіти Михайлом Винницьким