USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Нацбанк скасував деякі валютні обмеження для волонтерів та населення

Ліміт на купівлю готівкової валюти за безготівкові кошти встановлено на рівні 100 тисяч гривень на день
нбу
Джерело: відкриті джерела

Від сьогодні Національний банк України пом’якшив валютні обмеження для бізнесу та волонтерів. Зокрема, НБУ розширює перелік доступних до купівлі оборонних товарів за кордоном для волонтерів, дозволяє бізнесу купівлю інвалюти для погашення кредитів, наданих Міжнародними фінансовими організаціями (МФО). Про це повідомляє пресслужба регулятора.

Таким чином, вітчизняний бізнес може відшкодовувати витрати нерезидентам, понесені через їхню участь у наданні зовнішнього кредиту українському позичальнику. Проте є умова: гарантом, поручителем чи страховиком зовнішнього кредиту має бути іноземне експортно-кредитне агентство чи іноземна держава, чи МФО.

Крім того, можна переказувати кошти для сплати страхових платежів за договорами на користь іноземних компаній, до складу акціонерів яких входить іноземна держава. Йдеться про покриття воєнних ризиків на території України.

Також Нацбанк розширив перелік товарів оборонного призначення, які мають змогу купувати за кордоном фізичні особи-волонтери. Сюди зокрема входять комплектуючі для БпЛА, а також термоковдри і термогрілки.

Благодійні внески на рахунки державних органів та благодійних фондів нерезиденти можуть здійснювати окрім іноземної валюти у гривнях.

А фізособи можуть повертати соціальні виплати, отримані в іноземній державі. Бізнес же може сплачувати збори за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти права інтелектуальної власності й послуг патентних повірених за кордоном.

Ліміт на купівлю готівкової валюти за безготівкові кошти встановлено на рівні 100 тисяч гривень на день.

Нагадаємо, що нещодавно Національний банк України заборонив банкам і небанківським фінансовим установам (ломбардам) приймати в заставу за кредитами фізичних осіб дрони, тепловізори та інші подібні товари подвійного використання. 

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС