USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

Світову економіку чекає десятиліття слабкого зростання, попри уникнення рецесії, – МВФ

Міжнародний валютний фонд прогнозує "мляве" зростання світової економіки
економіка
Джерело: відкриті джерела

Світову економіку чекає десятиліття "млявого зростання" та "народного невдоволення", попри те, що їй вдалося уникнути рецесії, повідомила директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва, пише Financial Times.

За її словами, наразі глобальна активність "слабка за історичними стандартами, а перспективи зростання сповільнюються після світової фінансової кризи". Георгієва пояснила, що "інфляція не повністю переможена, бюджетні буфери виснажені, а борг збільшився, що створює серйозну проблему для державних фінансів у багатьох країнах".

Директор-розпорядник МВФ заявила, що боротися з високим рівнем боргу буде важко в рік, коли пройде рекордна кількість виборів, додавши, що геополітична напруженість "збільшує ризики фрагментації економіки". У своєму зверненні до Атлантичної ради в четвер вона додала, що без заходів щодо підвищення продуктивності та зниження боргового тягаря світ стикнеться з "млявим і розчаровуючим" десятиліттям, яке економістка назвала "прохолодними двадцятими".

За її словами, основним фактором уповільнення зростання стало значне та широкомасштабне уповільнення продуктивності. Георгієва закликала країни вжити заходів щодо зміцнення управління, скорочення бюрократичної тяганини, збільшення участі жінок на ринку праці, покращення доступу до капіталу та адаптації до зміни клімату.

Хоча вищі відсоткові ставки виявилися ефективним засобом боротьби з інфляцією, вони також означали, що витрати урядів на обслуговування боргу зараз перебувають на найвищому рівні за останні десятиліття, сказала вона.

Наступного тижня Фонд опублікує оновлений набір прогнозів світової економіки, який, за словами Георгієвої, покаже більше зростання, ніж очікувалося в попередньому звіті у січні. МВФ заявив тоді, що зростання світового валового внутрішнього продукту залишиться на рівні 3,1% у 2024 році і зросте до 3,2% у 2025-му. Очікується, що глобальна інфляція зменшиться до 5,8% у 2024 році та до 4,4% у 2025-му, при цьому прогноз на 2025 рік буде переглянуто в бік зниження.

Раніше директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва говорила, що світова економіка продемонструвала стійкість до низки негативних потрясінь – пандемії, кліматичних явищ та кризи вартості життя, але економічне зростання значно сповільнилося, головним чином через вплив війни Росії проти України.

Читайте також:
На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні
МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар
"Дочка" Auchan продала свої активи у РФ
Mastercard приєднається до програми українського кешбеку Mastercard приєднається до програми українського кешбеку