USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Зростання світової економіки значно уповільнилося через війну в Україні, – МВФ

З найбільших економік лише США повністю відновилися
Економіка
Джерело: відкриті джерела

Світова економіка продемонструвала стійкість до низки негативних потрясінь – пандемії, кліматичних явищ та кризи вартості життя, але економічне зростання значно сповільнилося, головним чином через вплив війни Росії проти України. Про це заявила директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва на 43-му саміті лідерів країн Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН).

"Виходячи з глобальних перспектив, ми визнаємо, що світова економіка продемонструвала стійкість до ряду негативних потрясінь – пандемії, війни, кліматичних подій і кризи вартості життя, і відновлення після цих потрясінь триває. Але це повільно і нерівномірно. Трильйони доларів світового виробництва були втрачені порівняно з глобальними тенденціями до пандемії", – наголосила Георгієва.

За її словами, цей економічний "шрам" великий і нерівномірно розподілений по країнах.

"З найбільших економік лише США повністю відновилися. Єврозона все ще приблизно на два відсотки нижче тренда, тоді як Китай та інші країни з ринком, що розвивається, приблизно на п'ять відсотків нижче тренда, а країни з низьким рівнем доходу постраждали ще сильніше", – каже вона.

Георгієва додала, що після значного зростання, яке становило понад 6% у 2021 році, відновлення значно сповільнилося, головним чином через шок від війни Росії в Україні.

"Ми прогнозуємо, що ці слабкі показники збережуться, а глобальне зростання складе близько трьох відсотків у середньостроковій перспективі. Це найнижчий рівень зростання за десятиліття в умовах інфляції, коли очікується, що відсоткові ставки будуть вищими протягом тривалого часу, а також у контексті зростання ризиків фрагментації", – констатувала директор-розпорядник МВФ.

Нагадаємо, у червні повідомлялося, що економіка світу перебуває на критичному етапі боротьби з інфляцією.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням