USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Святкування Рош га-Шана: До Умані хочуть приїхати 30 тисяч хасидів, укриттями всіх забезпечити не зможуть

Першочергові питання, які наразі вирішуються, – це порядок вʼїзду та реєстрації і забезпечення укриттями
Хасиди в Умані
Хасиди в Умані
Джерело: відкриті джерела

Цьогоріч, за оцінкою Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, понад 30 тисяч паломників-хасидів мають намір приїхати у вересні в Умань на Рош га-Шана.

"Попри наполегливі рекомендації паломникам максимально утриматися від прощі до Умані, враховуючи війну, регулярні масовані обстріли нашої країни та можливі провокації з боку Росії, хасиди сприймають цю подорож як свій релігійний обов’язок", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що приїзд такої кількості прочан у воюючу країну вимагає серйозних безпекових, логістичних, медико-санітарних та інших заходів з боку державних органів.

Першочергові питання, які наразі вирішуються, – це порядок вʼїзду та реєстрації, забезпечення безпеки паломників, доброустрій мікрорайону, умови проживання, харчування паломників, створення їм гідних умов для виразу своїх релігійних почуттів.

Мер Умані Ірина Плетньова наголосила, що перед організаторами прощі насамперед стоять безпекові виклики, адже убезпечити укриттями від російських обстрілів таку кількість людей, які до того ж сконцентровані на відносно малій площі, практично неможливо.

Однак в ДЕСС зазначають, що і центральні, і місцеві органи влади накопичили значний досвід організації прощі й зуміли врегулювати питання, які здавалися нерозв’язними. Цьогоріч для паломників-хасидів в Умані організували сайт та гарячу лінію.

Новини за темою: До Умані з'їхалися хасиди: Поліція міста працює у посиленому режимі

Що таке Рош га-Шана та коли його святкують?

Рош га-Шана – єврейський Новий рік, який святкують два дні поспіль на молодик осіннього місяця тишрей за єврейським календарем. З цього дня починається відлік днів нового єврейського року.

Цього року Рош га-Шана святкуватимуть з 15-го по 17 вересня.

В Україні свято відоме завдяки паломництву до могили цадика Нахмана (в Умані). В останній рік свого життя засновник течії брацлавського хасидизму закликав усіх послідовників провести свято разом з ним. Його учні на чолі з Натаном витлумачили це як заклик до відвідин могили вчителя.

До речі, торік на святкуванні Рош га-Шана було 23 тисячі паломників.

Читайте також:
Освіта майбутнього доступна українським дітям вже зараз. Розмова з директоркою Оленою Ярошинською Освіта майбутнього доступна українським дітям вже зараз. Розмова з директоркою Оленою Ярошинською
В Умані запрацював особливий режим: Прибувають ізраїльські паломники В Умані запрацював особливий режим: Прибувають ізраїльські паломники
Прем'єр Ізраїлю закликав хасидів не їздити в Умань і виділив на паломництво 1 млн доларів Прем'єр Ізраїлю закликав хасидів не їздити в Умань і виділив на паломництво 1 млн доларів
Посольство України просить Ізраїль розв'язувати проблеми з в'їздом українців Посольство України просить Ізраїль розв'язувати проблеми з в'їздом українців