USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Святкування Рош га-Шана: Хасидів просять утриматися від поїздки в Україну

Цього року Рош га-Шана (єврейський Новий рік) святкуватимуть з 15-го по 17 вересня
Хасиди в Умані
Хасиди в Умані
Джерело: відкриті джерела

Паломникам рекомендували утриматися від відвідування Умані на Рош га-Шана з огляду на війну, регулярні масовані обстріли України та можливі провокації з боку Росії. Таку заяву зробив голова Черкаської ОВА Ігор Табурець.

"Водночас розуміємо, що частина вірян, як і торік, усе ж наважаться приїхати. Тому спільно з міською владою, сектором безпеки й оборони, усіма профільними службами вже працюємо превентивно", – повідомив Табурець.

За його словами, як і минулого року, у місті будуть посилені заходи безпеки. Крім того, опрацьовують питання надання медичної допомоги, функціонування закладів громадського харчування, роботи комунальників, протиепідемічних заходів тощо.

Цього року Рош га-Шана (єврейський Новий рік) святкуватимуть з 15-го по 17 вересня.

Минулого року

Минулого року правоохоронці, місцева влада та посольство теж рекомендували паломникам не приїжджати до Умані. Тим не менш на Рош га-Шана з'їхалися понад 20 тисяч хасидів (до повномасштабної війни їхня кількість могла досягати 50 тисяч).

Через побоювання, що Росія може використати традиційний приїзд паломників для провокацій, в Умані майже на два тижні посилювали заходи безпеки.

Що таке Рош га-Шана?

В Україні свято відоме завдяки паломництву до могили цадика Нахмана (в Умані). В останній рік свого життя засновник течії брацлавського хасидизму закликав усіх послідовників провести свято разом з ним. Його учні на чолі з Натаном витлумачили це як заклик до відвідин могили вчителя.

Попри те що деякі авторитетні рабини не схвалюють традицію паломництва, відзначаючи важливість зустрічі свята з сім'єю та недоцільність залишати Ізраїль, вона є досить популярною як серед хасидів, так і взагалі серед юдеїв-вірян.

Щороку приїзд до Умані значної кількості прочан та пов'язані з ним інфраструктурні та міжнаціональні проблеми висвітлюється місцевими та центральними ЗМІ, створюючи хибне враження що відвідання могил праведників є центральною подією свята чи навіть всього життя вірянина

Віряни-юдеї України зустрічають свято вдома та за можливості відвідують синагогу для спільної молитви та виконання пов'язаних зі святом ритуалів.

Читайте також:
Освіта майбутнього доступна українським дітям вже зараз. Розмова з директоркою Оленою Ярошинською Освіта майбутнього доступна українським дітям вже зараз. Розмова з директоркою Оленою Ярошинською
В Умані запрацював особливий режим: Прибувають ізраїльські паломники В Умані запрацював особливий режим: Прибувають ізраїльські паломники
Прем'єр Ізраїлю закликав хасидів не їздити в Умань і виділив на паломництво 1 млн доларів Прем'єр Ізраїлю закликав хасидів не їздити в Умань і виділив на паломництво 1 млн доларів
Посольство України просить Ізраїль розв'язувати проблеми з в'їздом українців Посольство України просить Ізраїль розв'язувати проблеми з в'їздом українців