USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters

За підрахунками Reuters, внаслідок атак безпілотників було зупинено близько 14% російських нафтопереробних потужностей
Куйбишевський НПЗ
Наслідки атаки на Куйбишевський НПЗ
Джерело: Facebook

Російський Куйбишевський нафтопереробний завод, що поблизу міста Самара на Волзі зупинив все виробництво після пошкоджень в результаті атаки українського безпілотника минулого тижня. Про це із посиланням на два джерела в галузі повідомляє Reuters.

Зазначається, що раніше на цьому тижні джерела в галузі повідомили про те, що Куйбишевський НПЗ, що належить "Роснафті", зупинив CDU-5, одну з двох установок первинної переробки, вивівши з ладу половину своєї потужності. Одне з джерел повідомило, що CDU-4 не постраждав від атаки дрона, але через технічний зв'язок із пошкодженим CDU-5 не зміг працювати без нього.

Як зазначають автори, зупинка додає труднощів російському нафтопереробному сектору, оскільки потреба в екстреному ремонті після численних атак безпілотників призвела до ускладнення поставок нафтопродуктів.

"За підрахунками Reuters, близько 14% російських нафтопереробних потужностей було зупинено внаслідок атак безпілотників, у тому числі в Куйбишеві, і цього місяця країна збільшила імпорт бензину із сусідньої Білорусі, щоб вирішити проблему можливого дефіциту палива", – кажуть у виданні.

Росія також заборонила експорт бензину на шість місяців, починаючи з 1 березня, щоб запобігти різкому зростанню внутрішніх цін на пальне.

Проте труднощі російських НПЗ дещо полегшилися, повідомили Reuters три джерела, оскільки відновилася робота на одному з агрегатів Рязанського нафтопереробного заводу, який набагато більший за Куйбишевський НПЗ.

Атаки на російські НПЗ

Нагадаємо, в середині березня українські безпілотники атакували нафтохімічне підприємство "Перший Завод" у Калузькій області РФ, що займається переробкою нафти. Це була операція ГУР МО.

Також дрони СБУ атакували одразу три нафтопереробні заводи в Росії: в Рязані, Кстово Нижегородської області та Кірішах Ленінградської області. Пілотаж виконав далекобійний БпЛА "Лютий".

Згодом повідомлялося, що найбільша нафтопереробна компанія РФ "Роснєфть" зменшила свої потужності на 12,65% станом на початок березня порівняно із січнем цього року. Це напряму пов'язано з атаками дронів на російські НПЗ. 

Також Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ.

Читайте також:
Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА
ЗСУ невдовзі отримають на озброєння новий вітчизняний дрон ЗСУ невдовзі отримають на озброєння новий вітчизняний дрон "Чаклун"
Литва передасть Україні п'ять тисяч FPV-дронів власного виробництва Литва передасть Україні п'ять тисяч FPV-дронів власного виробництва
Unilever повністю вийшов з ринку РФ Unilever повністю вийшов з ринку РФ