USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Держгеонадра на Prozorro.Продажі реалізувала спецдозволів на 4,59 млрд гривень

Загалом було проведено 1036 аукціонів з продажу спецдозволів
надра
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Державна служба геології та надр України з 2019 року реалізувала на онлайн-аукціонах у державній електронній системі Prozorro.Продажі спецдозволів на 4,59 млрд гривень. Про це під час круглого столу повідомив керівник напрямку підтримки організаторів АТ "Прозорро.Продажі" Олександр Мацапура.

"Загальний дохід від продажу дозволів на користування надрами становить 4,59 млрд гривень. Найбільш доходним був 2022 рік, коли було продано спецдозволів на 1,51 млрд гривень. Минулого року з очевидних причин показники впали до 0,54 млрд гривень. Але з початку 2024 року ми спостерігаємо хорошу динаміку – за перший квартал вже було продано спецдозволів на 0,32 млрд гривень", – сказав Мацапура.

Він зазначив, що загалом було проведено 1036 аукціонів з продажу спецдозволів, найбільше – у 2021 році, коли було реалізовано 367 ділянок. У 2024-му вже продано 114 дозволів, на два більше, ніж в цілому у 2020 році.

"Тобто і по цьому показнику ми спостерігаємо за відновленням цікавості ринку. Хоча спецдозволи – це дуже специфічний ринок лотів і прогнозувати чи передбачувати на ньому щось важко. Водночас ми фіксуємо зростання конкуренції на цих аукціонах. Вона вже в середньому становить 2,65 учасника. І ми сподіваємося у цьому році на показник у середньому в три учасника", – додав представник Prozorro.Продажі.

Завдяки конкурентним торгам середнє збільшення ціни на ділянки із покладами корисних копалин сягає 256% від стартової. Що свідчить про те, що аукціони є дієвим механізмом для підсилення конкуренції. Наразі спецдозволи продаються на англійських аукціонах, які передбачають збільшення ціни.

"Хоча починали ми і з англійських, і з голландських на пониження ціни. Але останні не підтвердили свою доцільність і зараз вже їх немає. У системі був оголошений один голландський аукціон і він був неуспішний. Тож Держгеонадра від нього відмовилися", – зазначив Мацапура.

Раніше ми повідомляли, що Державна служба геології та надр України оголосила аукціони, на яких пропонує для продажу ділянки надр із загальною початковою ціною у понад 23 млн гривень. 

Читайте також:
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ
Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – "Нафтогаз"
Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції
Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго