USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

"Суд століття": У Ватикані впливовий кардинал та ексрадник Папи Римського опинився за ґратами

Беччу свого часу був третьою людиною у Ватикані
Беччу
Бечу під час засідання
Джерело: DW

У Ватикані до п'яти років ув’язнення засудили кардинала Анджело Беччу – це перший подібний випадок за весь час існування Католицької церкви. Про це інформує DW.

Судовий процес стосувався зловживання при купівлі коштом пожертвувань нерухомості в Лондоні за завищеною ціною – втрати Ватикану від цієї інвестиції склали понад 100 млн євро.

"Ексрадника Папи звинувачують в участі в злочинній змові, корупції, наданні неправдивої інформації та оприлюдненні таємних документів", – йдеться у повідомленні.

Судовий процес тривав два з половиною роки

Обвинувачення в межах справи пред'явлені ще дев'ятьом особам, серед яких італійський бізнесмен Рафаель Мінціоне, швейцарський юрист Рене Брюльхарт, ексменеджер Ватикану з інвестицій Енріко Крассо, секретар кардинала Мауро Карліно, брокер Джанлуїджі Торці та інші.

Практично усі 85 слухань справи стосувались купівлі Святим престолом величезного об'єкта нерухомості у Лондоні у 2014 році. На той час Беччу був заступником держсекретаря Святого престолу, а тому був напряму дотичний до витрачання на угоду близько 400 мільйонів доларів протягом кількох років. Втім угода виявилась надзвичайно збитковою (збитки оцінюються в 152,7 млн доларів).

"Прокурори Ватикану стверджували, що церква втратила мільйони, заплативши занадто велику суму за нерухомість, тоді як низка посередників заробила величезні суми, а відповідальні за угоду виявили недбалість", – вказано у матеріалі.

Після цього Папа Римський позбавив свій Держсекретаріат права розпоряджатися фінансами Святого престолу. А Беччу став префектом Конгрегації у справах канонізації святих, аж поки у 2020 році його не звільнили.

Ще одні звинувачення

Окрім цієї справи кардинала також обвинувачують у передачі грошей і контрактів компаніям та благодійним організаціям, контрольованим його братами на Сардинії. Сам підсудний на слуханнях заявляв, що кошти були скеровані не його родичам, хоч сторона обвинувачення має докази, що на ці гроші один з його братів купив квартиру своїй доньці у Римі.

Ще одне обвинувачення пов'язане з Сесілією Мароньєю, яку Беччу найняв як "аналітика Ватикану з безпеки". Виявилося, що у 2018–2019 роках за сприяння кардинала їй було перераховано 575 000 євро на нібито визволення католицьких священнослужителів, яких утримують в заручниках у різних країнах світу. Проте, як вказано у судових документах, жінка витратила більшу частину суми на купівлю брендового одягу, взуття та аксесуарів, а також на оплату проживання в дорогих готелях. Маронья, як і всі інші фігуранти справи, провину не визнає.

У цілому десятьом фігурантам справи та чотирьом компаніям, пов'язаним з окремими обвинуваченими (дві – зі Швейцарії та по одній – зі США та Словенії, – ред.) висунули обвинувачення за 44 пунктами.

Бечу у сані кардинала
Джерело: відкриті джерела

Що відомо про Беччу?

Анджело Беччу свого часу був третьою людиною у Ватикані. І, як і всі інші фігуранти розслідування, обвинувачення відкидає.

20 травня 2018 року Папа Римський Франциск оголосив, що 14 прелатів будуть піднесені до гідності кардиналів на консисторії 28 червня 2018 року, серед яких було ім'я архієпископа Джованні Анджело Беччу.

28 червня 2018 року Беччу піднесений до гідності кардинала-диякона з титулярною дияконією Сан-Ліно. 1 вересня 2018 року отримав призначення на префекта Конгрегації в справах святих.

24 вересня 2020 року Папа Франциск прийняв зречення кардинала Беччу з посади префекта Конгрегації в справах святих і від прав, пов'язаних із кардинальством. Йому залишили кардинальський титул, натомість втратив можливість обіймати будь-які посади в Римській курії та брати участь у наступному конклаві.

Папа Римський просить не забувати Україну

Папа Римський Франциск напередодні дня біженця в червні закликав увесь світ не забувати про "багатостраждальну Україну".

"Зберігаймо витривалість у молитві за населення багатостраждальної України, не забуваймо, що воно багато страждає", – сказав глава Католицької церкви.

Новини за темою: "Культуру не можна скасовувати через політичні проблеми". Папа Римський пояснив свою нещодавню заяву про РФ
Читайте також:
Організатор Організатор "п'яних вечірок" Андрій Ярина вийшов з-під варти під заставу у 272,5 тисячі гривень
Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії
Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці
У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання