USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Папа Римський нагадав не забувати про Україну

Зустріч понтифіка з вірянами на площі Святого Петра 18 червня була першою після госпіталізації
Папа Римський

Папа Франциск під час повернення до Ватикану після своєї апостольської подорожі до Угорщини на борту літака, 30 квітня 2023 р.

Джерело: Reuters

Папа Римський Франциск напередодні дня біженця закликав увесь світ не забувати про "багатостраждальну Україну". Про це повідомляє Vatican News.

"Зберігаймо витривалість у молитві за населення багатостраждальної України, не забуваймо, що воно багато страждає", – сказав глава Католицької церкви.

Відзначимо, зустріч понтифіка з вірянами на площі Святого Петра 18 червня була першою після госпіталізації.

Попередня загальна аудієнція Папи Франциска, яка відбулася до його оперування в лікарні, теж була завершена схожим закликом щодо України.

Раніше

На початку травня Україна заявила, що нічого не знає про секретну миротворчу місію Папи Римського Франциска для вирішення конфлікту з Росією. Про це повідомляв CNN з посиланням на українського чиновника, близького до Офісу президента.

За джерелами видання, глава держави Володимир Зеленський не погоджувався на такі дискусії від імені країни.

"Якщо переговори відбуваються, то без нашого відома чи нашого благословення", – сказав український чиновник.

І відкинув будь-яку папську роль у місії з припинення війни в Україні.

Що відомо про секретну миротворчу місію Папи Римського

Напередодні від Ватикану лунали заяви про участь у миротворчій місії, аби спробувати покласти край конфлікту між Росією та Україною. Папа Франциск також готовий допомогти повернути українських дітей, яких насильно вивезли на територію РФ. Про це понтифік говорив після візиту в Угорщину, повідомляє Reuters.

Глава Католицької церкви зазначав журналістам, що миру можна досягти шляхом відкриття каналів.

"Зараз триває місія, але вона ще не оприлюднена. Коли її оприлюднять, я розповім про це. Ви ніколи не досягнете миру через закриття", – заявив Франциск.

Папа Римський додавав, що обговорював ситуацію в Україні з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном та з митрополитом Іларіоном, представником Російської православної церкви в Будапешті. Понтифік вважає, що "усіх цікавить дорога до миру".

Крім того, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль 27 квітня зустрівся з Папою Римським у Ватикані та сказав, що обговорив з ним "формулу миру", запропоновану президентом Володимиром Зеленським.

Глава уряду також попросив допомоги у репатріації дітей. Адже, за оцінками України, майже 19 500 дітей вивезли до Росії або окупованого Росією Криму з моменту вторгнення Москви в лютому минулого року, що є незаконною депортацією.

Новини за темою: Росія вивезла з України 700 тисяч дітей, - заява депутата РФ

Позиція Папи Римського Франциска

Відтоді, коли Росія повномасштабно вдерлася в Україну, Папа Франциск практично щотижня закликав до миру і неодноразово висловлював бажання виступити посередником між Києвом та Москвою. Однак його пропозиції досі не дали результатів.

До того ж глава Католицької церкви заявляв, що готовий приїхати до Києва, але тільки за умови, що другим пунктом цієї поїздки стане відвідування Москви. Проте Кремль на такий візит не згоден.

Раніше Папа Римський заявляв, що війна в Україні досягла світових масштабів. І вважає, що бойові дії незабаром не закінчаться.

Читайте також:
Про війну, поліцію на фронті та мобілізацію. Розмова із заступником командира бригади Про війну, поліцію на фронті та мобілізацію. Розмова із заступником командира бригади "Рубіж" Андрієм Крищенком
У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння
"Обмежено придатних" розділять на групи: За яким критерієм їх ділитимуть
Кожен громадянин повинен захищати Україну, але і держава перед кожним громадянином має також свої зобов'язання, – Дубіль Кожен громадянин повинен захищати Україну, але і держава перед кожним громадянином має також свої зобов'язання, – Дубіль