USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Студенти зможуть отримати ступінь бакалавра за три роки: Ухвалено закон

Закон також дозволяє змінити спеціальність після першого чи другого курсу
Абітурієнти студенти ВНЗ освіта

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Верховна Рада проголосувала у другому читанні за законопроєкт №10177 про індивідуальні освітні траєкторії. Він дозволить студентам-контрактникам завершити чотирирічну бакалаврську програму за три роки або поєднати навчання з роботою і завершити навчання за шість-вісім років. Про це повідомив міністр освіти Оксен Лісовий у соцмережі Х.

"Наша ідея – створити більше можливостей і дати більше свободи студентам ЗВО. Наприклад, самостійно регулювати темп і тривалість навчання, а також за потреби змінювати спеціальність після року чи півтора навчання завдяки запровадженню міждисциплінарних освітніх програм на бакалаврському рівні", – написав він.

Крім того, закон дозволяє змінити спеціальність після першого чи другого курсу. 

Тобто, якщо на момент вступу людина ще не визначилася зі спеціальністю, на якій хоче навчатися, вона зможе спершу вступити на міждисциплінарну освітню програму в межах однієї або декількох галузей знань. А тоді після першого курсу вже ухвалити остаточне рішення щодо спеціальності або здобувати міждисциплінарну освіту.

Також студенти денної форми навчання матимуть регульовану кількість годин, які необхідно проходити на лекціях чи практичних заняттях. Для бакалаврів – не менше ніж 10 годин, для магістрів та аспірантів – не менше ніж вісім годин.

Реформа освіти

Масштабна реформа вищої освіти в Україні може стартувати вже наступного року.

Міністерство освіти та науки нещодавно опублікувало для громадського обговорення проєкт нового закону "Про професійну освіту", який, як очікується, закладе основу для майбутніх змін у сфері.

Документ пропонує більше залучати бізнес до освітнього процесу через створення в закладах колегіального органу управління наглядової ради, участь у розробленні нових кваліфікацій, призначені керівника тощо. А також розширити автономію закладів через можливість здійснення ними господарської діяльності – як державне (комунальне) некомерційне підприємство.

Крім того, можуть запровадити єдиний рівень професійної освіти (освітньої кваліфікації) та єдиного типу закладу – професійного коледжу.

Також у вишах хочуть перезапустити наглядові ради

Читайте також:
Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації
Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі
"Не до душі", "не хоче бути в залі з ексчленами ОПЗЖ": Розслідувачі запитали депутатів Івахіва та Палицю, чому вони не відвідують ВР
Як реформуватимуть вищу освіту в Україні. Розмова із заступником міністра освіти Михайлом Винницьким Як реформуватимуть вищу освіту в Україні. Розмова із заступником міністра освіти Михайлом Винницьким