USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Студенти КНУ ім. Шевченка вимагають звільнити викладача нібито через закиди сексизму. У чому справа?

Розповідаємо, що відомо наразі про цей інцидент
КНУ
КНУ ім. Шевченка
Джерело: відкриті джерела

Студенти Навчально-наукового інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка вимагають звільнити викладача Микиту Василенка – його звинувачують у просуванні сексистських і проросійських наративів. Зокрема, в університеті лектору винесли догану, але студенти вимагають рішучіших дій щодо нього, повідомила студентка четвертого курсу цього вишу та військова журналістка Оксана Паращак.

Розповідаємо, що відомо наразі про цей інцидент.

З чого почалося?

За словами Паращак, на своїх лекціях Василенко казав, що "жінки можуть чогось досягнути лише у чотири способи: чоловік, коханець, батько, брат".

"Роки принижень, роки сексизму, роки агітації до "ОПЗЖ" і навіть вислів: "Навіщо Україні Крим повертати... А цей викладач і далі веде заняття. Не згодна, що жінка може досягти всього за тими тезами, які пропонує і просуває щодня Микитенко", – говорить студентка.

І це не поодинокі випадки. Влітку 2023 року студенти звернулися до нині вже ексдиректора інституту Володимира Різуна з листом, в якому скаржилися на "відверту проросійську та сексистську позицію" Микити Василенка.

"Василенко зловживає сексистськими коментарями в бік студенток. Також у час повномасштабної війни Росії проти України на заняттях розповідає студентам про "велич Росії", – йдеться в листі, який підписали понад 170 студентів ННІЖ.

Однак ніякого результату це звернення не дало. Тож Оксана Паращак від імені студентів звернулася до уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця.

Реакція Лубінця

У січні 2024 року омбудсман відповів студентам, що постійна комісія Вченої ради Київського національного університету імені Тараса Шевченка з питань етики створила робочу групу для опрацювання питань щодо сексизму, порушених у зверненні. Микиті Василенку та очільниці кафедри, на якій він працює, винесли догани.

Натомість студенти продовжують вимагати звільнення Микити Василенка.

Паращак додала, що, домігшись винесення догани, Офіс уповноваженого лише поставив "галочку", буцімто справу закрито. Але насправді викладач повернувся до своїх обов'язків і продовжує просувати ті ж наративи.

"Микитенко каже, що жінка не може бути медійницею, військовою, має сидіти вдома, посміхатися та бавити дітей і чоловіка. Студенти мені розповідали, що на парах у першого курсу він знову говорив те саме", – зауважує студентка.

Реакція студпарламенту

Водночас у студпарламенті ННІЖ пояснили, що неодноразово отримували скарги від студентів щодо поведінки викладача Микити Василенка, а у грудні 2023 року їхні представники брали участь у засіданні Етичної комісії, яка розглядала його відсторонення від викладання.

"Ми категорично засуджуємо позицію та висловлювання Микити Василенка та вважаємо неприпустимою його роботу на посаді викладача Навчально-наукового інституту журналістики. Студпарламент неодноразово отримував скарги від студентів щодо поведінки викладача, але комісія, на жаль, не принесла бажаного результату. Зі свого боку обіцяємо зробити все можливе, щоб справедливість перемогла", – запевнили в студпарламенті.

Новини за темою: Нацрада з питань ТБ планує напрацювати для медіа словник "небажаної" лексики

Реакція Василенка

Разом з тим викладач ніде не коментував цю ситуацію офіційно. А в соцмережах поширює не тільки навчальну інформацію.

Булінг в навчальних закладах

Понад 600 справ щодо булінгу у навчальних закладах зафіксували упродовж останніх п’яти років в Україні за допомогою пошуковику по судовому реєстру "Бабуся".

Найчастіше порушники відбуваються штрафом, проте є й декілька судових рішень, коли винуватцям призначали виправні роботи. Про це повідомляє Опендатабот.

"Щонайменше 614 справ про булінг у школах було зафіксовано в країні протягом останніх п'яти років. Водночас, за даними ЮНІСЕФ, 67% підлітків в Україні у віці від 11 до 17 років стикалися з проблемою булінгу", – йдеться у матеріалі.

Читайте також:
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки
У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний
На реконструкцію парку На реконструкцію парку "Наталка" в Києві виділили 20 млн гривень
Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів