USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Страти, зникнення, катування і навіть сексуальне насильство, – ООН розповіла про нові злочини РФ в Україні

У доповіді описано, як Росія застосовувала насильницькі та репресивні заходи проти людей на окупованій території
Даніель Белль, ООН
Джерело: відкриті джерела

Системні порушення Росією прав людини на тимчасово окупованих українських територіях мають глибокі та довгострокові наслідки для України та її населення. Про це заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белль на презентації нової доповіді щодо ситуації з правами людини на окупованих територіях України, яка охоплює період з 24 лютого 2022-го по 31 грудня 2023 року.

Даніель Белль розповіла, що доповідь ґрунтується на понад 2300 інтерв’ю з особами, які проживають на звільнений від окупації або тимчасово окупованій території Харківської, Херсонської, Миколаївської, Запорізької, Луганської, Донецької областей.

"Ключовим повідомленням є те, що Російська Федерація порушила і продовжує порушувати міжнародні норми щодо людини та Міжнародне гуманітарне право під час окупації суверенної території України. Ці порушення мають глибокі та довгострокові наслідки для України та її населення", – сказала Белль.

Вона зазначила, що в доповіді описано, як РФ використовувала насильницькі та репресивні заходи для контролю над людьми, незаконно нав’язуючи свої системи управління та правові рамки, а також придушувала прояви української культури та ідентичності. За словами голови Моніторингової місії ООН, ці дії та політика вплинули на кожний аспект повсякденного життя тих, хто живе на окупований території.

"Ми задокументували позасудові страти, насильницькі зникнення, катування, жорстоке поводження, сексуальне насильство та широкомасштабні свавільні затримання цивільних осіб… Російські збройні сили придушували мирні протести, обмежували свободу слова, запроваджували контроль над переміщенням жителів, грабували будинки та підприємства безкарно", – констатувала Белль.

При цьому додала, що окупаційна влада також закрила доступ до українського інтернету, мобільних мереж, телебачення та радіо, а весь інтернет-трафік було перенаправлено через російські мережі.

"Сукупним результатом цих дій стала задушлива атмосфера страху, яка використовувалася для зміцнення контролю над людьми, придушення інакомислення і опозиції та для спонукання до поступливості", – зауважила голова Моніторингової місії ООН.

Белль повідомила, що в доповіді надаються рекомендації для усунення комплексної спадщини російської окупації. Вони включають припинення порушень, притягнення винних до відповідальності, надання правового захисту та репарацій жертвам, а також впровадження заходів для реінтеграції та відновлення прав для тих, хто пережив окупацію.

"Щоб запобігти подальшій шкоді, ми закликаємо РФ негайно припинити свій збройний напад і відвести свої сили до міжнародно визнаних кордонів України, тим самим припинивши свою окупацію", – резюмувала Белль.

Нагадаємо, Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду отримав вже 14-те подання щодо злочинів, вчинених російською окупаційною владою відносно релігійних груп в Криму.

Раніше ми повідомляли, що Німеччина зібрала понад 500 доказів воєнних злочинів, які російські війська скоїли в Україні. Були опитані понад 160 свідків. 

Читайте також:
ООН засудила український удар по НПЗ в Татарстані, назвавши його ООН засудила український удар по НПЗ в Татарстані, назвавши його "цивільною інфраструктурою"
Більша частина опитаних військовополонених зазнали сексуального насильства, – звіт ООН Більша частина опитаних військовополонених зазнали сексуального насильства, – звіт ООН
Убивства цивільних у Грозі, обстріли портової інфраструктури та пріоритети вищого рівня, – генпрокурор озвучив плани по співпраці з МКС Убивства цивільних у Грозі, обстріли портової інфраструктури та пріоритети вищого рівня, – генпрокурор озвучив плани по співпраці з МКС
Україна передала до МКС докази вчинення злочинів проти релігійних груп, завданих РФ у Криму Україна передала до МКС докази вчинення злочинів проти релігійних груп, завданих РФ у Криму