USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Генерал РФ отримав підозру за наказ обстріляти житловий квартал в Одесі, де загинули люди

Одеські слідчі повідомили про підозру генерал-лейтенанту російської армії Кобилашу
Сергій Кобилаш
Сергій Кобилаш, генерал РФ
Джерело: відкриті джерела

Російський генерал-лейтенант Сергій Кобилаш отримав підозру за те, що наказав обстріляти Одесу у квітні 2022 року. Тоді 8 людей загинули, 11 були поранені. Про це повідомляє Нацполіція України.

"Унаслідок злочинних дій командувача дальньої авіації Повітряно-космічних сил ЗС РФ, який до того ж є уродженцем Одеси, у його рідному місті було вбито вісьмох людей, серед яких тримісячна дитина і вагітна жінка, та поранено ще одинадцять осіб", - йдеться у повідомленні.

Воєнному злочинцю інкриміновано порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним вбивством. Йому загрожує довічне позбавлення волі.

Як це було

23 квітня 2022 року, напередодні Великодня, саме за наказом Кобилаша групою літаків стратегічної авіації збройних сил РФ було здійснено пуски крилатих ракет Х-101 у напрямку міста Одеса. Одна з них влучила у 16-поверховий багатоквартирний житловий будинок у Київському районі. Унаслідок цього загинули восьмеро цивільних людей, серед яких маленька дівчинка, її мати та бабуся, а також вагітна жінка, були поранені 11 містян, знищено й пошкоджено багато квартир у будинку, бізнес-центр, автомобілі.

Водночас інша крилата ракета влучила по кладовищу, внаслідок чого було поранено одну жінку, а також знищено й пошкоджено могили. Понад 40 годин слідчі працювали на місці події – оглянули 61 об’єкт, тіла всіх загиблих, вилучили їхні біологічні зразки і їхніх родичів, допитали 96 потерпілих та 20 свідків.

Він же керував авіаударами по Маріуполю

ГУР МО України здобуло дані на міжнародного злочинця, що народився в Україні, причетний до вбивств мирного населення в Грузії та Сирії, продовжує вірно служити путінському режиму, безпосередньо беручи участь у знищенні рідної землі. Навесні 2022 у ГУР заявили, що бомбардуваннями міста Маріуполя керуває командувач далекою авіацією ВКС зс рф генерал-лейтенант Сергій Кобилаш.

Що про нього відомо

Кобилаш Сергій Іванович – командувач далекою авіацією ВКС ЗС РФ, генерал-лейтенант. Бере безпосередню участь у відкритому військовому вторгненні в Україну. Відповідальний за завдання літаками стратегічної авіації масованих ударів крилатими ракетами по українських містах та об’єктах інфраструктури. Це призвело до значних руйнувань громадянської інфраструктури та жертв серед мирного населення. Вперше після закінчення Другої світової війни під його керівництвом важкими бомбардувальниками здійснено килимове бомбометання густонаселених територій – міста Маріуполя.

Після цього

У листопаді 2023 року СБУ оголосила підозру російському генерал-лейтенанту Сергію Кобилашу - командувачу дальньої авіації військово-повітряних сил РФ. Він командував ракетним ударом по багатоповерхівці в Умані у квітні минулого року. А 5 березня 2024 року суд Гааги видав ордер на арешт командувача дальньої авіації РФ Сергія Кобилаша.

Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід