USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Столтенберг підбив підсумки діяльності НАТО за рік: Як альянс допомагав Україні

Країни блоку за 2022 рік надали Україні близько 120 млрд доларів допомоги
Столтенберг
Джерело: відкриті джерела

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг оприлюднив щорічний звіт за 2022 рік, який охоплює усі аспекти діяльності альянсу. Столтенберг згадав про нову стратегічну концепцію блоку та про війну в Україні.

Столтенберг про війну в Україні

За словами генсека НАТО, повномасштабне вторгнення РФ не було несподіванкою, це була кульмінація схеми агресивних дій.

"І у відповідь після незаконної анексії Росією Криму в 2014 році НАТО запровадило найбільшу систему примусової або колективної оборони за ці покоління. Тож коли російські танки заїхали в Україну, ми були готові. За кілька годин ми активували наші плани оборони від Балтійського до Чорного моря", – сказав Столтенберг.

При цьому заявив, що Путін зробив велику стратегічну помилку, коли розпочав повномасштабне вторгнення в Україну.

"Він очікував, що Київ впаде за кілька днів, а вся Україна – за кілька тижнів. Але він недооцінив сталевий опір українського народу. Він думав, що зможе порушити єдність НАТО. Але члени НАТО міцні та єдині та надають безпрецедентну підтримку Україні", – додав генсек.

Столтенберг нагадав, що у відповідь на війну Росії проти України Фінляндія та Швеція вирішили подати заявку на членство в альянсі, а це подвоїть кордон НАТО з Росією. Він також додав, що нова Стратегічна концепція НАТО визначає Росію як найважливішу загрозу безпеці блоку поряд із постійною загрозою тероризму.

Про допомогу Україні

Генсек наголосив, що у 2022 році члени Північноатлантичного альянсу надали Україні значну підтримку. Зокрема, після повномасштабного вторгнення РФ країни – члени НАТО надали безпрецедентну підтримку Україні, виділивши близько 120 мільярдів доларів США військової, гуманітарної і фінансової допомоги.

Найбільшим донором допомоги Україні є Сполучені Штати, але держави Європи й Канада сукупно надали понад половину загального обсягу допомоги. Крім того, європейські члени альянсу прийняли майже п'ять мільйонів біженців з України.

До того ж Європа і Північна Америка продовжують застосовувати безпрецедентні економічні санкції.

Про збільшення витрат на оборону країнами НАТО

За словами Столтенберга, 2022 рік став восьмим поспіль роком збільшення витрат на оборону в Європі та Канаді. Торік витрати на оборону зросли на 2,2% у реальному вираженні.

"Відколи союзники узгодили зобов’язання інвестувати в оборону в 2014 році, європейські союзники та Канада витратили додаткові 350 мільярдів на оборону", – сказав він.

Столтенберг привітав і той факт, що всі союзники збільшили бюджет на оборону, що більше союзників тепер витрачають 2% ВВП на оборону, і все більше країн-членів фактично наближаються до 2%.

"Попри це безсумнівно, що нам потрібно робити більше і робити це швидше. Темпи, які ми маємо, коли йдеться про збільшення витрат на оборону, недостатньо високі", – уточнив генсек.

За його словами, останнє опитування НАТО свідчить, що 82% людей у 30 країнах –членах альянсу вважають важливим, щоб Північна Америка та Європа співпрацювали заради нашої спільної безпеки, а 61% погоджуються, що членство в НАТО зменшує ймовірність нападу з боку іноземної держави.

Читайте також:
Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України
Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС
Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру
Експерт пояснив, чому травень може стати важким для України Експерт пояснив, чому травень може стати важким для України