USD
НБУ
39.72
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.81
Готівка
43.15
Втрати орків: 4 8 4 0 3 0 (+1740)
USD
НБУ
39.72
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.81
Готівка
43.15

Стеження за Bihus.Info: Відкрито ще одне кримінальне провадження

Наразі здійснюються процесуальні та слідчі дії, направлені на встановлення кола осіб, причетних до вчинення злочину
Бігус
Керівник проєкту Bihus.Info Денис Бігус
Джерело: відкриті джерела

За фактом стеження за представниками редакції Bihus.Info розпочато ще одне розслідування. А саме – за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів. Про це інформує Офіс генерального прокурора.

"Офіс генерального прокурора здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактами порушення недоторканості приватного життя та використання спеціальних технічних засобів отримання інформації (ст. 182, ст. 359 КК України)", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в ході досудового розслідування були встановлені факти, які можуть свідчити про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

"На території етнографічного комплексу здійснювався незаконний збір інформації про журналістів редакції Bihus.Info. Дані могли бути використані для подальшого впливу на них", – додали у відомстві.

У зв’язку з цим до ЄРДР внесені відомості та за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора розпочато досудове розслідування за ч. 3 ст. 171 КК України – вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків, вчинений службовою особою з використанням свого службового становища.

Наразі здійснюються процесуальні та слідчі дії, направлені на встановлення кола осіб, причетних до вчинення злочину.

Що відомо про справу?

Нагадаємо, що раніше в мережу "злили" відео, де співробітники проєкту розслідувань Bihus.Info, ймовірно, вживають наркотичні речовини. Керівник проєкту Денис Бігус записав відеозвернення до аудиторії з поясненнями та запевнив, що всі, хто співпрацює з Bihus.Info, здадуть тести на вживання наркотиків.

16 січня на ресурсі "Народна правда" з'явилося відео із супроводжувальною анотацією "зворотня сторона Bihus.Info: нюхнули "фєну", закинулись MDMА, курнули трави і погнали робити розслідування".

Воно містить фрагменти прослуховуваних телефонних розмов співробітників проєкту та кадри, зняті прихованою камерою на новорічному "корпоративі" у заміському комплексі біля Києва.

Цього ж дня керівник проєкту Денис Бігус вийшов із заявою, де "розставив крапки над "і"". Він уточнив, що співробітники, про яких ідеться у викривальному ролику, є не журналістами, а операторами, і на цей момент усі вони вже звільнені.

"Звісно, прослуховування і спостереження були незаконними, а цілі тих, хто записував, зрозумілі. Та це не є виправданням тому, що ми побачили на відео – а саме вживання заборонених речовин кількома нашими колегами", – наголошує журналіст-розслідувач.

За словами Бігуса, на жаль, частина команди порушила принципи і цінності проєкту Bihus.Info, тож наслідком будуть жорсткі кадрові зміни і проєкт уже шукає нових операторів.

Згодом керівник Bihus.Info зробив нову заяву щодо скандалу з наркотиками.

Бігус заявив, що за членами команди Bihus.Info нібито стежили близько року, ймовірно, шукаючи способи дискредитувати редакцію.

Також ми повідомляли, що розпочато кримінальне провадження за фактом порушення недоторканості приватного життя журналістки Bihus.Info.

Згодом стало відомо, що за журналістами Bihus.Info стежив Департамент захисту національної державності СБУ.

А у вівторок, 6 лютого, голова Служби безпеки України Василь Малюк підтвердив, що звільнив керівника департаменту Романа Семенченка через стеження за журналістами Bihus.Info. 

Читайте також:
Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі
В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми
ДТП у Броварах: Майбоженка взяли під варту без можливості внесення застави ДТП у Броварах: Майбоженка взяли під варту без можливості внесення застави
Двох посадовців міської ради Дніпра підозрюють у розтраті понад 8,5 млн гривень, виділених з бюджету для тероборони міста Двох посадовців міської ради Дніпра підозрюють у розтраті понад 8,5 млн гривень, виділених з бюджету для тероборони міста