USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Стародавні кам’яні знаряддя, знайдені в Україні, можуть бути найдавнішими в Європі, – дослідники

Відколоті камені, навмисно виліплені з вулканічної породи, були викопані в кар’єрі в Королево на Закарпатті в 1970-х роках
камінь
Знайдене каміння
Джерело: Nature

Стародавні кам’яні знаряддя, знайдені на заході України, можуть бути найдавнішим відомим доказом присутності людини в Європі. Про це свідчать дослідженням, опубліковані в журналі Nature.

Археологи використали нові методи, щоб визначити вік шарів осадових порід, що оточують інструменти, і з'ясували, що їм понад один мільйон років. Відколоті камені, навмисно виліплені з вулканічної породи, викопали в кар’єрі в Королево Закарпатської області в 1970-х роках. 

"Це найдавніший доказ існування будь-якого типу людини в Європі. Невідомо, хто з ранніх предків людини виготовив інструменти, але, можливо, це був Homo erectus, перший вид, який ходив прямо та опанував використання вогню", – сказав геофізик з Орхуського університету в Данії та співавтор нового дослідження Мадс Фауршу Кнудсен.

Водночас українські дослідники кажуть, що стародавні кам’яні знаряддя, знайдені в Україні, можуть бути найдавнішими в Європі.

"Ми не маємо викопних останків, тому ми не можемо бути впевнені. Відколоті кам'яні інструменти, ймовірно, використовувалися для різання м'яса і, можливо, зішкрібання шкур тварин", – додав археолог Чеської академії наук і співавтор Роман Гарба. 

Науковці припускають, що цим знаряддям може бути 1,4 мільйона років, але інші експерти стверджують, що методологія дослідження припускає, що їм може бути трохи більш як один мільйон років, що поміщає їх приблизно в той самий діапазон дат, що й інші стародавні інструменти, знайдені в Іспанії.

Пам’ятка в Україні є важливою, оскільки "це найдавніша стоянка на півночі", що свідчить про те, що ранні люди, які розселилися з Африки за допомогою цих інструментів, змогли вижити в різноманітних середовищах.

"Найстаріші люди з цією старовинною технологією кам’яних знарядь змогли колонізувати всюди – від теплої Іберії (Іспанія) до України, де принаймні сезонно дуже холодно, – це дивовижний рівень адаптації", – сказав Рік Поттс, який керує програмою походження людини Смітсонівського інституту.

Королево

Королево – це скарбниця доісторичних останків, каже співавтор дослідження, археолог Національної академії наук України в Києві Віталій Усик, який відвідав це місце минулого року разом із Романом Гарбою вперше після російського вторгнення в Україну у 2022 році.

Майданчик Королево є відносно безпечним і не постраждав під час війни, хоча зараз ця територія заросла рослинністю, каже Гарба. 

Раніше

Торік влітку ми повідомляли, що протягом липня на Більскому городищі, що на Полтавщині, працювала археологічна експедиція, у якій взяли участь науковці ДП НДЦ "Охоронна археологічна служба України" Інституту археології НАН України та студенти Полтавського національного педагогічного університету. Про результати розповів керівник Полтавської археологічної експедиції Юрій Пуголовок.

Так, серед знахідок є наконечники стріл, досить пізні – VII ст. до н. е, всього знайшли 11 наконечників стріл. Цікава знахідка – невеликий злиток бронзи. Його сюди доставили для виготовлення виробів із бронзи, бо на місці городища видобуток був ускладнений.

"Ми зробили розкоп – понад 300 кв. м. Знайшли багато давньогрецької кераміки (посуд і амфори), які, напевно, потрапили сюди з Ольвії. Кераміка попередньо датується першою половиною IV ст. до н. е. Також знайшли уламок ручки до чорно лакованого канфара (святковий або ритуальний посуд, – ред.) – це середина IV ст. до н. е", – повідомив науковець.

Він доповнить каталог харківських вчених, які описали зразки саме такого посуду.

Читайте також:
Мобілізований із Закарпаття помер по дорозі до навчального центру Мобілізований із Закарпаття помер по дорозі до навчального центру
Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених
Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим
Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження