USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Продаж ділянки за безцінь: У корупційній схемі викрили мера Мукачева та ще декількох місцевих чиновників

Унаслідок таких оборудок землю з ринковою вартістю 84,6 млн гривень посадовці продали за 9,6 млн гривень
затримання Мукачево_1
Затримання посадовців
Джерело: НАБУ

Правоохоронці викрили в корупційній схемі міського голову Мукачева Андрія Балогу, голову районної ради Михайла Ланя на прізвисько "Блюк" та начальника земельного відділу міськради Артура Саміляка. Посадовців підозрюють у зловживанні службовим становищем для продажу за заниженою вартістю земельної ділянки у центрі міста на Закарпатті, нині їх затримали СБУ та НАБУ.

Правоохоронці розповіли, що посадовці зловживали службовим становищем з метою продажу за заниженою вартістю земельної ділянки у центрі міста площею понад три гектари.

"Організатор схеми – голова районної ради, він є впливовим авторитетом у кримінальному середовищі регіону. У минулому двічі обирався народним депутатом, у т.ч. від забороненої зараз "Партії регіонів". На сесії міськради міський голова забезпечив прийняття рішення про продаж ділянки за ціною, заниженою майже у девять разів. При цьому покупцем ділянки виступило приватне товариство, фактичним контролером якого є голова районної ради", – йдеться в повідомленні СБУ.

Водночас підставою для цього стала експертна грошова оцінка із заниженою вартістю ділянки. А за "занижений висновок" власникам компанії-оцінювачки дали хабар. Унаслідок таких оборудок із землею з ринковою вартістю 84,6 млн гривень продали за 9,6 млн гривень.

Попри таку мізерну ціну, міський голова особистим рішенням ще й надав товариству розтермінування платежу на шість місяців, додали в пресслужбі НАБУ.

Серед підозрюваних опинилися:

  • міський голова;
  • голова районної ради;
  • ексначальник відділу комунальної власності та земельних відносин міської ради;
  • два власники компанії-оцінювачки;
  • оцінювач.

Наразі співробітники СБУ та НАБУ затримали міського голову, голову районної ради, ексначальника відділу комунальної власності та земельних відносин міської ради.

Відповідно до вчинених злочинів посадовцям, а також двом власникам компанії-оцінювачки та оцінювачу, готується повідомлення про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів);
  • ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем);
  • ст. 368-4 (підкуп особи, яка надає публічні послуги).
Новини за темою: САП разом з поліцією провели обшуки у детектива НАБУ: Справа стосується "великого будівництва"

Зазначимо, нещодавно співробітники Держаного бюро розслідувань повідомили про підозру ще одному посадовцю – заступнику директора одного із департаментів КМДА, який вимагав хабарі у столичних автоперевізників. Крім того, про підозру повідомили приватному підприємцю, який допомагав чиновнику організувати систему поборів. У Бюро заявили, що у квітні цього року до них звернулась дружина військовослужбовця, яка керувала фірмою з перевезень, поки її чоловік служить. Підприємство обслуговувало один із київських маршрутів.

Читайте також:
На Закарпатті за 200 метрів до кордону затримали 17 чоловіків, які нелегально хотіли потрапити до Угорщини На Закарпатті за 200 метрів до кордону затримали 17 чоловіків, які нелегально хотіли потрапити до Угорщини
Генпрокурор Костін на час службової перевірки поклав обов'язки свого заступника Вербицького на інших колег Генпрокурор Костін на час службової перевірки поклав обов'язки свого заступника Вербицького на інших колег
Привласнив мільйони гривень, які були речовими доказами: У Києві викрили прокурора Привласнив мільйони гривень, які були речовими доказами: У Києві викрили прокурора
Вимагав хабарі у перевізників. Директору департаменту КМДА повідомили про підозру Вимагав хабарі у перевізників. Директору департаменту КМДА повідомили про підозру