USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Продаж ділянки за безцінь: У корупційній схемі викрили мера Мукачева та ще декількох місцевих чиновників

Унаслідок таких оборудок землю з ринковою вартістю 84,6 млн гривень посадовці продали за 9,6 млн гривень
затримання Мукачево_1
Затримання посадовців
Джерело: НАБУ

Правоохоронці викрили в корупційній схемі міського голову Мукачева Андрія Балогу, голову районної ради Михайла Ланя на прізвисько "Блюк" та начальника земельного відділу міськради Артура Саміляка. Посадовців підозрюють у зловживанні службовим становищем для продажу за заниженою вартістю земельної ділянки у центрі міста на Закарпатті, нині їх затримали СБУ та НАБУ.

Правоохоронці розповіли, що посадовці зловживали службовим становищем з метою продажу за заниженою вартістю земельної ділянки у центрі міста площею понад три гектари.

"Організатор схеми – голова районної ради, він є впливовим авторитетом у кримінальному середовищі регіону. У минулому двічі обирався народним депутатом, у т.ч. від забороненої зараз "Партії регіонів". На сесії міськради міський голова забезпечив прийняття рішення про продаж ділянки за ціною, заниженою майже у девять разів. При цьому покупцем ділянки виступило приватне товариство, фактичним контролером якого є голова районної ради", – йдеться в повідомленні СБУ.

Водночас підставою для цього стала експертна грошова оцінка із заниженою вартістю ділянки. А за "занижений висновок" власникам компанії-оцінювачки дали хабар. Унаслідок таких оборудок із землею з ринковою вартістю 84,6 млн гривень продали за 9,6 млн гривень.

Попри таку мізерну ціну, міський голова особистим рішенням ще й надав товариству розтермінування платежу на шість місяців, додали в пресслужбі НАБУ.

Серед підозрюваних опинилися:

  • міський голова;
  • голова районної ради;
  • ексначальник відділу комунальної власності та земельних відносин міської ради;
  • два власники компанії-оцінювачки;
  • оцінювач.

Наразі співробітники СБУ та НАБУ затримали міського голову, голову районної ради, ексначальника відділу комунальної власності та земельних відносин міської ради.

Відповідно до вчинених злочинів посадовцям, а також двом власникам компанії-оцінювачки та оцінювачу, готується повідомлення про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів);
  • ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем);
  • ст. 368-4 (підкуп особи, яка надає публічні послуги).
Новини за темою: САП разом з поліцією провели обшуки у детектива НАБУ: Справа стосується "великого будівництва"

Зазначимо, нещодавно співробітники Держаного бюро розслідувань повідомили про підозру ще одному посадовцю – заступнику директора одного із департаментів КМДА, який вимагав хабарі у столичних автоперевізників. Крім того, про підозру повідомили приватному підприємцю, який допомагав чиновнику організувати систему поборів. У Бюро заявили, що у квітні цього року до них звернулась дружина військовослужбовця, яка керувала фірмою з перевезень, поки її чоловік служить. Підприємство обслуговувало один із київських маршрутів.

Читайте також:
"Навчали" фейкових студентів: В Україні викрито ще три схеми для ухилення від служби
Ухилення від мобілізації на Рівненщині коштувало майже 17 тис. доларів: Правоохоронці викрили чергову схему Ухилення від мобілізації на Рівненщині коштувало майже 17 тис. доларів: Правоохоронці викрили чергову схему
30 відсотків посадовців у своїх деклараціях невірно вказали дані на 1,8 млрд гривень 30 відсотків посадовців у своїх деклараціях невірно вказали дані на 1,8 млрд гривень
Голову Хмельницької МСЕК виключать зі складу депутатів облради Голову Хмельницької МСЕК виключать зі складу депутатів облради