USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Кабмін вирішив закрити реєстр "Міжнародні спонсори війни" на сайті НАЗК

Причиною стали скарги дипломатів країн-партнерів щодо відсутності нормативної бази для такого списку
уряд кабмін
Засідання Кабміну Дениса Шмигаля
Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів закриває перелік "Міжнародних спонсорів війни" на вебсайті Національного агентства з питань запобігання корупції. Інформацію звідти передадуть до Міжвідомчої робочої групи з питань реалізації державної санкційної політики. Про це повідомляє пресслужба уряду.

Зазначається, що під час засідання було заслухано інформацію Міністерства закордонних справ про численні звернення представників дипломатичного корпусу країн-партнерів з приводу відсутності нормативної бази для існування списку "Міжнародних спонсорів війни" та негативний вплив цього списку на ухвалення важливих рішень для протидії російській агресії.

Крім того, на неприйнятності поширення від імені держави такої інформації без врегулювання питань на законодавчому рівні наголосило і Міністерство юстиції.

У РНБО ж заявили, що вся вичерпна інформація з цього питання і так включена до Державного реєстру санкцій. Тому необхідності в реєстрі немає.

Врешті Національне агентство з питань запобігання корупції погодились, що дійсно існує питання подальшого функціонування списку.

Уряд погодився із пропозиціями та вирішив, що інформацію, яка міститься у реєстрі, варто передати до Міжвідомчої робочої групи з питань реалізації державної санкційної політики для опрацювання, в тому числі визначення підстав для застосування санкцій до зазначених на даному ресурсі суб’єктів та підготовки відповідних пропозицій для розгляду на засіданні РНБО.

"А також щодо переадресації Національним агентством з питань запобігання корупції користувачів зі сторінки "Міжнародні спонсори війни" на вебсайт Ради національної безпеки і оборони України "Державний реєстр санкцій". Це необхідно для достовірного та єдиного інформування про офіційний перелік суб’єктів, щодо яких застосовано санкції в Україні", – додали в Кабміні.

Що відомо про реєстр?

Перелік "Міжнародні спонсори війни" розроблено Нацагентством влітку 2022 року та розміщено на порталі "Війна і санкції". Усі компанії, які співпрацюють з агресором і включені до реєстру "Міжнародні спонсори війни", вносяться до найбільшої у світі бази даних World-Check.

Це не загрожувало їм закриттям, проте передбачало інші проблеми – адже базу використовують у всьому світі для виявлення та управління фінансовими, регуляторними та репутаційними ризиками. Окрім того, офіційні структури активно закликали до бойкоту продукції таких компаній.

Проте майже усі компанії зі списку поки що продовжують роботу в Україні. Адже НАЗК не має повноважень закривати міжнародний бізнес або обмежувати його роботу.

Позиція Національного агентства з питань запобігання корупції полягала в тому, що першочерговими кандидатами є ті компанії, що забезпечують державний та приватний сектор товарами і послугами критичного призначення, а також поповнюють бюджет країни, тим самим фінансуючи війну. Крім того, надають непряму підтримку військовим зусиллям Росії (наприклад, сприяння російській пропаганді, мобілізаційній кампанії). 

Станом на сьогодні до цього реєстру внесено близько 50 компаній.

Причини для закриття реєстру

НАЗК у березні вже призупинило процес внесення компаній до переліку міжнародних спонсорів війни. Голова агентства Віктор Павлущик заявив, що відомство уже два роки самостійно визначає, які компанії є міжнародними спонсорами війни. Через це виникають проблеми з іншими державами, серед яких Угорщина, Австрія, Китай та Греція.

Міністр юстиції Денис Малюська також говорив, що міжнародні партнери скаржаться на перелік компаній. Він сказав, що логіка внесення компаній у перелік є незрозумілою, а Нацагентство, згідно із законодавством, взагалі не має повноважень це робити.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат