USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Співробітники ООН могли бути причетними до нападу ХАМАС на Ізраїль торік у жовтні

Щодо дев'яти випадків Управління служб внутрішнього нагляду ООН знайшло підтвердження
хамас
Працівник БАПОР керує білим джипом ООН і викрадає тіло Джонатана Самерано, убитого терористами ХАМАС 7 жовтня 2023 р. Скріншот з відео
Джерело: скріншот

Дев'ятеро співробітників Близькосхідного агентства ООН для допомоги палестинським біженцям (БАПОР) могли брати участь у нападі бойовиків ХАМАСу на Ізраїль в жовтні 2023 року. Про це пише The Times of Israel з посиланням на заяву Управління служб внутрішнього нагляду ООН.

За інформацією видання, управління завершило розслідування стосовно 19 співробітників Близькосхідного агентства ООН для допомоги палестинським біженцям, яких підозрювали в участі у нападі ХАМАСу на Ізраїль.

"Виявилося, що в дев'яти випадках отримані докази вказують на те, що співробітники БАПОР могли бути причетні до збройних нападів 7 жовтня 2023 року. Роботу цих осіб припиняють в інтересах агентства", – йдеться в заяві.

Натомість в інших дев'яти випадках докази причетності до нападу були недостатніми. Тоді як в одному випадку доказів не було взагалі.

Водночас Єрусалим стверджує, що сотні співробітників БАПОР мають зв'язки з терористичними групами в Газі. У січні, наприклад, Близькосхідне агентство ООН заявило, що звільнило невизначену кількість співробітників після того як ізраїльська влада надала інформацію, яка вказувала на їхню активну участь у минулорічній жовтневій терористичній атаці.

Видання припускає, що дев’ять оголошених нині включають співробітників, звільнених тоді.

Ці звинувачення призвели до того, що багато країн призупинили фінансування організації, але багато хто з того часу відновили його, посилаючись на складну гуманітарну ситуацію в Газі.

Новини за темою: Лідер Ірану наказав завдати удару по Ізраїлю за вбивство лідера ХАМАСу, – NYT

Події 7 жовтня 2023 року

Як відомо, минулого року вранці 7 жовтня із Сектора Гази бойовики ХАМАСу завдали масованого ракетного удару по Ізраїлю.  Над багатьма містами тоді був дим та лунали сирени. А соцмережами ширилися світлини палаючих авто й пошкоджених будівель. Тривали вуличні бої.

Прем'єр-міністр Біньямін Нетаньягу скликав екстрене засідання Кабінету міністрів з питань безпеки. Зазначалося, що такого Ізраїль не бачив із 1970–80 років. 

Згодом ЦАХАЛ оголосив, що "готовий до війни". Міністр оборони країни Йоав Галант затвердив призов солдатів резерву. Ізраїльські військові наказали жителям прикордонних міст залишатися вдома і заявили, що вони завдають ударів по цілях в Секторі Гази.

Варто не забувати, що конфлікт між ХАМАСом та Ізраїлем триває вже давно. Чергове загострення було навесні 2021 року. Тоді обидві сторони обмінювалися ракетними ударами. Вже наприкінці травня Ізраїль та ХАМАС домовилися про припинення обстрілів. Проте в лютому 2023 року винищувачі Армії оборони Ізраїлю завдали удару по підземному комплексу з ракетною сировиною ХАМАСу.

А навесні 2024-го армія Ізраїлю завдала точкових ударів по об'єктах бойовиків ХАМАСу у східній частині міста Рафах на півдні Сектора Гази. В армії Ізраїлю закликали мирних жителів східної частини Рафаха проїхати до гуманітарної зони для отримання першої допомоги та укриття. Й ізраїльські війська взяли під контроль палестинську сторону контрольно-пропускного пункту "Рафах" у ніч на вівторок, 7 травня.

Читайте також:
Після Курської операції на Покровському напрямку суттєво поменшало обстрілів, – Зеленський Після Курської операції на Покровському напрямку суттєво поменшало обстрілів, – Зеленський
Росіяни намагаються перетнути канал Сіверський Донець – Донбас, але їм це не вдається Росіяни намагаються перетнути канал Сіверський Донець – Донбас, але їм це не вдається
В Ізраїлі спалахнули протести після того як з'ясувалося, що ХАМАС убив шістьох заручників В Ізраїлі спалахнули протести після того як з'ясувалося, що ХАМАС убив шістьох заручників
У Секторі Гази знайшли тіла шістьох ізраїльських заручників У Секторі Гази знайшли тіла шістьох ізраїльських заручників