USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Операція Ізраїлю в Газі добігає кінця. Війська будуть перекинуті до Лівану, – Нетаньягу

Наземний наступ у Рафасі близький до завершення, але "це не означає, що війна Ізраїлю проти ХАМАСу закінчилася"
Нетаньягу

Прем'єр Ізраїлю Нетаньягу

Джерело: ZN.UA

Нинішня фаза бойових дій Ізраїлю проти ХАМАСу у Секторі Гази добігає кінця. Це створить умови для перекидання військових до північного кордону, щоб протистояти угрупованню "Хезболла", заявив прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу, передає AP.

Заява Нетаньягу прозвучала під час його тривалого телеінтерв'ю, в якому він також сказав, що, хоча армія близька до завершення поточного наземного наступу на місто Рафах на півдні Гази, це не означає, що війна проти ХАМАСу закінчилася.

Водночас прем'єр-міністр зазначив, що тепер у Газі знадобиться менше ізраїльських військ і це звільнить сили для боротьби з "Хезболлою".

"У нас буде можливість перекинути частину наших сил на північ, і ми це зробимо. Перш за все для оборони", – сказав він, додавши, що також для того, щоб дозволити десяткам тисяч переміщених ізраїльтян повернутися додому.

Прем'єр-міністр, як він сам заявив, сподівається на дипломатичне вирішення кризи, але пообіцяв розв'язати проблему "в інший спосіб", якщо це необхідно.

"Ми можемо воювати на кількох фронтах, і ми готові до цього", – уточнив Нетаньягу.

Новини за темою: Прем'єр Ізраїлю Нетаньягу заявив про розпуск військового кабінету

США попереджають Ізраїль про відповідь Ірану

Водночас голова Об'єднаного комітету начальників штабів Сполучених Штатів Америки Чарльз Браун попередив, що потенційний наступ Ізраїлю на Ліван може призвести до відповіді Ірану, який стане на захист бойового угруповання "Хезболла".

Він додав, що Тегеран підтримує бойовиків ХАМАСу у Газі, але надасть більшу підтримку "Хезболлі", "особливо якщо відчує, що "Хезболла" перебуває під серйозною загрозою".

При цьому США навряд чи зможуть допомогти Ізраїлю захиститися від ширшої війни з "Хезболлою", так само як вони допомогли Ізраїлю відбити іранський шквал ракет і безпілотників у квітні, підкреслює голова Об'єднаного комітету начальників штабів Сполучних Штатів.

Наразі США ведуть переговори з Ізраїлем, щоб застерегти від розширення конфлікту.

Війна в Газі

Операція в Секторі Гази, яку Ізраїль прозвав "Залізні мечі", розпочалася 7 жовтня 2023 року у відповідь на вторгнення бойовиків ХАМАСу у деякі райони Ізраїлю, під час якого було вбито приблизно 1200 осіб, частину з яких понівечили й зґвалтували бойовики.

Уже наступного дня Ізраїль ввів у дію пункт закону, яким офіційно оголосив про воєнний стан.

Операція в Газі триває донині. За цей час, за деякими даними, було знищено близько 60% інфраструктури Гази, а також убито понад 37 тис. осіб, зокрема цивільних.

На тлі численних жертв головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан подав клопотання про ордери на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу, міністра оборони країни Йоава Галанта і трьох посадовців ХАМАСу.

Також додамо, що у зв'язку з розпочатою операцією Ізраїлю радикальні угруповання Близького Сходу підтримали ХАМАС і влаштовували провокації проти ізраїльських міст, обстрілюючи їх ракетами. Одним із таких угруповань стала "Хезболла", основна частина якої розташована на території Лівану.

Читайте також:
Біль, страх, тривога, травми. Що таке ПТСР, як його розпізнати та куди звернутися за допомогою Біль, страх, тривога, травми. Що таке ПТСР, як його розпізнати та куди звернутися за допомогою
"Відповіддю не задоволений": Кротевич повідомив, що отримав фідбек від ДБР щодо заяви проти Содоля
Жителя Сумщини судять за саморобну зброю, яку він зробив для захисту свого села на початку війни Жителя Сумщини судять за саморобну зброю, яку він зробив для захисту свого села на початку війни
Зібрати, випробувати, передати, перемогти. Як працюють курси зі збірки дронів і які в них є мінуси та плюси Зібрати, випробувати, передати, перемогти. Як працюють курси зі збірки дронів і які в них є мінуси та плюси