USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Обмеження на консульські послуги для чоловіків: Кого стосується та як довго це триватиме

Всі заяви про надання консульських послуг, подані до 23 квітня, буде розглянуто та опрацьовано консульськими установами в повному обсязі
МЗС України
Джерело: відкриті джерела

У Міністерстві закордонних справ прокоментували заборону на консульські послуги чоловікам призовного віку.

Там пояснюють, що рішення про зупинення з 23 квітня надання консульських послуг певній категорії українських громадян є тимчасовим кроком, зумовленим законом про вдосконалення мобілізації.

"Рішення про призупинення процесу надання консульських послуг визначеній законом категорії українських громадян є тимчасовим кроком, обумовленим необхідністю вирішення питань щодо військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном, та розв'язання у взаємодії з іншими причетними органами державної влади технічних питань, які виникли у ході імплементації норм та положень згаданого закону", – йдеться в повідомленні.

Серед причин є те, що термін розгляду заяв може перевищити час, що залишився до набрання чинності законом.

Коли відновлять послуги?

Після набуття чинності закону про мобілізацію 18 травня доступ до надання консульських послуг відновиться. Проте право на це матимуть лише чоловіки призовного віку, які оновили дані в ТЦК.

Як оновити дані за кордоном?

Як саме можна буде оновити дані – ще визначається з-поміж доступних варіантів й узгоджується причетними державними органами.

Що буде із заявами, поданими до 23 квітня?

Зазначається, що всі заяви про надання консульських послуг, подані до 23 квітня, буде розглянуто та опрацьовано консульськими установами в повному обсязі.

Що робити, якщо чоловік хоче подати заяву на вчинення консульських дій дитині?

Такі обмеження не застосовуються у разі, коли фактичним отримувачем послуги є не сам заявник, а його неповнолітня дитина чи підопічна особа. Йдеться про оформлення паспорта для виїзду за кордон дитині/підопічній особі, реєстрація набуття дитиною громадянства України за народженням, реєстрація народження дитини тощо.

Як діяти у разі надзвичайної ситуації?

У МЗС обіцяють, що тимчасові обмеження жодним чином не стосуються надання консульської допомоги у разі надзвичайних ситуацій з громадянами України за кордоном.

Вони стосуються лише подання певною категорією громадян заяв на отримання певних консульських послуг у визначений період. У разі потрапляння будь-якого громадянина України у надзвичайну ситуацію за кордоном (ДТП, затримання, стихійні лиха тощо), співробітники консульської служби надаватимуть в межах законодавства необхідну консульську допомогу в повному обсязі.

Які послуги зараз недоступні для чоловіків?

Міністерство закордонних справ такої інформації не зазначає, проте ЗМІ публікують такий перелік:

  • оформлення та заміна закордонного паспорта, внесення даних про дітей до закордонних паспортів батьків;
  • засвідчення документів та нотаріальні послуги;
  • отримання або відмова від громадянства;
  • соціальні виплати;
  • обмін посвідчення водія;
  • оформлення документів на постійне проживання за кордоном;
  • оформлення віз;
  • реєстрація актів цивільного стану;
  • взяття на консульський облік.
Читайте також:
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно? Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно?
Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати
Росія готує на травень Росія готує на травень "тришаровий" план дестабілізації ситуації в Україні, – ГУР