USD
НБУ
39.57
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.12
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 9 6 0 (+910)
USD
НБУ
39.57
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.12
Готівка
42.90

Українські компанії отримали мільярди коштів на зброю, але не виконали поставки і вивели кошти з країни, – ЗМІ

Загальна сума позовів в реєстрі склала майже дев'ять мільярдів гривень
Міноборони

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Українські державні компанії, які займаються міжнародною закупівлею зброї, отримали мільярди гривень від Міністерства оборони, але не виконали поставки. Про це йдеться в матеріалі "Української правди".

У 2022 році Міноборони уклало контракти з кількома імпортерами зброї: "Спецтехноекспорт", "Укрспецекспорт", "Прогрес" і "Агенція оборонних закупівель".

Компаніям виплатили 100% передоплати, однак вони не виконали замовлення. За частиною контрактів отримані гроші вивели за кордон, перерахувавши іноземним фірмам, повідомляють в УП.

Новини за темою: ЗСУ отримають танки вітчизняного виробництва "Оплот"

За даними відомства, на початку 2023 року Міноборони почало подавати судові позови проти державних постачальників. Станом на 23 травня в судовому реєстрі було знайдено щонайменше 30 таких позовів.

Загальна сума позовів за простроченими контрактами, які засвітили в реєстрі, – 8,9 мільярда гривень. В суму входять як отримані постачальниками передоплати, так і штрафи за прострочене виконання контрактів.  

Поки суд виніс рішення лише по двох справах, зобов'язавши повернути державі кошти. З "Укрспецекспортом" – на 293,4 мільйона гривень та  "Спецтехноекспортом" – на 121,97 мільйона.

Більшість позовів Міноборони досі залишаються на розгляді.

Замовлення боєприпасів з українських заводів

Міноборони зобов’язали викупляти всі боєприпаси з українських заводів, а лише після цього купувати імпортні.

Зазначається, що держконцерн уже випускає щомісяця десятки тисяч боєприпасів радянських калібрів: 82, 120, 122, 125 та 152 мм. Ці снаряди виробляють, зокрема, в кооперації з іноземними країнами.

Проте виробництво буде масштабуватись завдяки новим замовленням від Міноборони. Ставка верховного головнокомандувача зобов'язала Міноборони спершу викупляти всі боєприпаси в українських заводів, а лише після цього думати про імпортні.

Дефіцит боєприпасів на фронті є особливо відчутним для радянських калібрів, однак снаряди від "Укроборонпрому" коштують дорожче за іноземні аналоги.

Читайте також:
Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, - Мінфін Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, - Мінфін
МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар
Україна – серед країн, де найменше бояться ядерної загрози, – дослідження Україна – серед країн, де найменше бояться ядерної загрози, – дослідження
Переговори про вступ України до ЄС можуть початися в червні, – Стефанішина Переговори про вступ України до ЄС можуть початися в червні, – Стефанішина