USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Швеція виділить понад 7 млн доларів на відбудову шкіл України, - уряд

За ці кошти обладнають укриття в закладах освіти й забезпечать їхнє утеплення на зиму
укриття у школах

Укриття в одній зі шкіл України

Джерело: Цензор.Нет

Уряд Швеції виділить 75 мільйонів шведських крон (понад 7 мільйонів доларів, - ред.) на відбудову українських шкіл і дошкільних закладів. Про це йдеться в пресрелізі шведського уряду.

За даними уряду, кошти спрямують у Надзвичайний фонд ЮНЕСКО, який підтримує ремонт та реконструкцію пошкоджених та зруйнованих приміщень дошкільних та шкільних закладів. Зокрема, на них обладнають укриття в закладах освіти і забезпечать їхнє утеплення на зиму.

"Підтримку нададуть у відповідь на запит Міністерства освіти й науки України", - сказав міністр міжнародного співробітництва та зовнішньої торгівлі Швеції Юган Форсселл.

В уряді також зазначили, що відсутність в освітніх закладах укриттів, які функціонують, обмежує кількість дітей, які можуть відвідувати їх, і перешкоджає працездатності батьків цих дітей.

"Надзвичайно важливо, щоб діти та учні могли продовжувати навчання без тривалих перерв, а дошкільні заклади та школи були для них безпечним місцем", - сказала шведська міністерка шкіл Лотта Едхольм.

Чиновниця вважає, що кошти, які виділила Швеція, допоможуть у цьому.

Новини за темою: В Україні з'явився офіційний сайт з усіма укриттями країни

Допомога Швеції Україні

У липні уряд Швеції ухвалив стратегію співпраці з Україною у сфері відновлення та реформ на 2023–2027 роки, яка передбачає приблизно 522 мільйони євро інвестицій та є найбільшою у шведській історії стратегією двосторонньої допомоги з розвитку. Про це повідомляється на сайті шведського уряду.

Стратегія охоплює п’ять сфер підтримки:

  • відновлення – з акцентом на критичній інфраструктурі, основних соціальних послугах та реабілітації;
  • зелений перехід і сталий розвиток;
  • інклюзивний економічний розвиток, підприємництво та торгівля;
  • безпека та стабілізація;
  • права людини, демократія, верховенство права та гендерна рівність.

Укриття в українських школах

У Харкові буде побудована перша підземна школа. Про це заявив мер міста Ігор Терехов.

Очільник зауважив, що, попри брак бюджетних коштів, видатки на освіту не скорочуватимуть. Тож підземна школа буде побудована. І це захистить дітей від повітряних загроз.

"Ми ні на гривню не скоротимо видатки на освітянський напрямок як цьогоріч, так і наступного року, попри брак бюджетних коштів і доволі важке завдання збалансувати місцевий бюджет з урахуванням наявного дефіциту. Крім цього, саме в Харкові плануємо побудувати першу в Україні підземну школу, яка відповідатиме найсучаснішим нормативним вимогам до захисних споруд. Таке укриття дасть змогу продовжити безпечне очне навчання тисячям харківських дітей навіть під час ракетних загроз", – додав Терехов.

Натомість майже всі освітні заклади Миколаївщини працюють онлайн, оскільки окупанти позначили їх, як військові цілі. Тож для збереження життя дітей та вчителів, заняття проводяться виключно онлайн, заявив на брифінгу голова Миколаївської ОВА Віталій Кім, повідомляє Укрінформ.

Очільник області нагадав, що, коли регіон був прифронтовим, то ЗСУ розташовувалися у деяких школах.

Ми писали, що Україні станом на 1 вересня повинні були функціонувати 13 тисяч шкіл. З них 7,5 тисяч шкіл з 1 вересня – в очному форматі, тобто всі школярі приходитимуть до навчального закладу.

Ще близько 3 тис. 800 – у змішаному, тобто очно й онлайн через те, що в укриттях недостатньо місця для всіх школярів. А ще близько 2,5 тисяч шкіл – онлайн через безпекову ситуацію. Станом на 1 вересня в країні було 70 тисяч школярів з тимчасово окупованих територій.

Новини за темою: Київських школярів навчатимуть домедичній допомозі
Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму