USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

Що треба мати, аби пережити снігову пастку в дорозі

Взимку в автомобілі завжди має бути так званий "набір виживання"
Водіння взимку
Джерело: відкриті джерела

Зима – непростий період для кожного водія. Окрім складних умов водіння, взимку додаються ще й різноманітні надзвичайні ситуації – снігові перемети на дорозі, заметіль чи ожеледиця. Аби подібні проблеми не були несподіванкою, достатньо мати в автомобілі так званий "набір виживання".

Інструменти

Розпочнемо з того, що в будь-яку пору року бажано, аби в автомобілі були буксирувальний трос, ліхтарик, кабелі для запуску двигуна від чужого акумулятора, набір найнеобхідніших ручних інструментів, вогнегасник, насос. Взимку до цього переліку варто додати ще декілька пунктів.

  • Лопата. Без неї взимку бажано не виїжджати з дому. Цей незамінний інструмент дозволить вам вибратися зі сніжного полону, відкопавши колеса та розчистивши колію.
  • Рідина для омивача. Взимку бажано мати запас такої рідини об’ємом, який буде рівний об’єму бачка.
  • Запасні лампочки. Запасний набір лампочок та запобіжників не займуть в автомобілі багато місця та ніколи не будуть зайвими.
  • Шкребок та щітка для скла. Цими інструментами вам доведеться користуватись чи не щодня, особливо в сніжну погоду. Бажано, аби вони були якісними, інакше можуть пошкодити скло та покриття автомобіля.
  • Запас пального. Каністра на 5-10 л палива допоможе відновити рух авто, якщо пальне скінчилось непередбачувано. Завжди слідкуйте за рівнем пального у баку. 
  • Ланцюги протиковзання. Особливо актуальні, якщо автомобіль часто виїжджає за місто, в гористу місцевість або пересувається дорогами зі складними та небезпечними ділянками.
  • Аварійний комплект. Сюди відносимо знак аварійної зупинки, жилет, що відбиває світло, ліхтар – все, що допоможе побачити вашу автівку іншим водіям. 

 

Аптечка

Традиційна дорожня аптечка в основному включає засоби для усунення наслідків травматизму. Вона повинна включати кровоспинний джгут, бинти, стерильний перев’язувальний пакет. Для недопущення зараження відкритих пошкоджень в комплекті також повинні бути бактерицидні лейкопластирі, стерильні медичні рукавички.

У зимовий час вміст дорожніх аптечок має бути розширено – ймовірність травматизму в цей сезон багаторазово зростає внаслідок ожеледиці, через попадання в сніговий буран, зимових хуртовин, сезонних захворювань. Тому в складі дорожньої аптечки бажано мати такі групи лікарських препаратів:

  • засоби знезараження – настоянка йоду, перекис водню, звичайна зеленка або медичний спирт;
  • медикаменти зі знеболювальним ефектом;
  • препарати для зняття спазмів при переломах, розтягненнях сухожилля, вивихах суглобів;
  • препарати для лікування обмороження (різних ступенів);
  • жарознижувальні ліки швидкої дії;
  • противірусні препарати;
  • таблетки або спреї від кашлю;
  • спреї для позбавлення від нежитю і закладеності носа.

Важливе зауваження для тих, хто вирушає в дорогу з дітьми: вони частіше за дорослих потрапляють під дію несприятливих факторів взимку. І для них в дорожній аптечці повинні бути окремі препарати зі зменшеним дозуванням і зручною формою випуску.

 

Необхідні речі

Заздалегідь подбайте про теплі пледи на кожного пасажира та водія, чи візьміть теплий одяг. Ідеальний варіант – термобілизна. Додайте до списку гарячий чай в термосі, воду та запас їжі, що не псується швидко (печиво, енергетичні батончики, горішки, фрукти і т.д).

Не забудьте прихопити і GPS-навігатор, карти. Їх зручно використовувати, коли траса повністю прихована під снігом. Також можна скористатися інтерактивною мапою, на якій позначені місця відстою для великогабаритного транспорту, де можна перечекати негоду.

Крім цього, не зайвою буде наявність в автомобілі пакетика солі, яка може знадобитися на зледенілій дорозі.

 

Такий набір дозволить впоратися з більшістю поломок або ж безпечно перечекати негоду. Та все ж краще обирати знайомі маршрути і дороги з високим рівнем безпеки. 

Теги: поради
Читайте також:
В Україні стартував цілодобовий онлайн-чат психологічної підтримки для чоловіків В Україні стартував цілодобовий онлайн-чат психологічної підтримки для чоловіків
Як захистити техніку від перепадів напруги Як захистити техніку від перепадів напруги
Інтернет під час блекауту: Що зробити, щоб залишитись онлайн Інтернет під час блекауту: Що зробити, щоб залишитись онлайн
Як можна отримати чи замінити водійські посвідчення в умовах військового стану Як можна отримати чи замінити водійські посвідчення в умовах військового стану