USD
НБУ
39.57
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.12
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 9 6 0 (+910)
USD
НБУ
39.57
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.12
Готівка
42.90

Як можна отримати чи замінити водійські посвідчення в умовах військового стану

Скласти практичну чи теоретичну частину іспитів можна у будь-якому сервісному центрі МВС незалежно від місця реєстрації, а теоретичне навчання можна проходити онлайн
водійські права
Джерело: відкриті джерела

З початку повномасштабного вторгнення росії на територію України та введенням військового стану, державні реєстри країни закрили, а порядок видачі документів змінили. Зокрема, спростили процедуру отримання водійського посвідчення. Так, скласти практичну чи теоретичну частину іспитів відтепер можна у будь-якому сервісному центрі Міністерства внутрішніх справ (СЦ МВС) незалежно від місця реєстрації. Теоретичне навчання дозволили проходити онлайн, але починати практикуватися можна тільки після успішної здачі іспитів з теорії. Спростили і порядок заміни водійського посвідчення, термін дії якого закінчився в період військового стану. 

Як можна отримати водійське посвідчення в нинішніх реаліях?

Посвідчення водія: як отримати

Cпрощена процедура отримання водійських посвідчень діятиме до закінчення дії військового стану і на всій території України.

Саме навчання в автошколі в період дії військового стану в країні буде здійснюватися у два етапи:

  1. теоретична підготовка, за результатами якої учень отримуватиме відповідне свідоцтво (дійсне протягом одного року);
  2. практика кермування, за результатами якої видаватиметься свідоцтво (буде дійсне протягом двох років). Але, проходити практику керування можна лише після успішного складання теоретичного іспиту в сервісному центрі МВС. 

Зауважте, що громадяни, які тимчасово переїхали жити в інший регіон, можуть скласти практичний іспит на отримання водійських прав та отримати посвідчення водія у будь-якому сервісному центрі МВС. Незалежно від того, де вони складали теоретичний іспит.

Термін навчання на категорію В (легкові авто) та C1, C, С1Е, СЕ (вантажні авто з причепом) скоротили, ущільнивши програму, а саме навчання можна проходити в онлайн режимі (за допомогою Zoom, Skype, Google meet тощо).

До того ж, водіям з посвідченням категорії В (легкові авто) дозволено керувати транспортними засобами категорії С, С1 (вантажні автомобілі) до закінчення воєнного стану в Україні. 

Що робити, якщо термін дії водійських прав сплив після 24 лютого 2022?

Водії, в яких під час війни закінчився термін дії першого водійського посвідчення (його видають на два роки, - ред.), можуть не поспішати його обмінювати. Воно діятиме до закінчення війни, а також упродовж року після її закінчення.

Однак, якщо ви все ж вирішили обміняти посвідчення водія, зауважте, що до закінчення воєнного стану медична довідка для обміну прав не потрібна.

Необхідні документи:

  • Паспорт громадянина України;
  • Ідентифікаційний код;
  • Протерміноване водійське посвідчення.

Подати заяву на обмін водійських прав ви можете особисто у сервісному центрі МВС або через електронну заяву на порталі "Дія".

Зверніть увагу! Обміняти права до дня закінчення їх терміну не можна. Тим, хто вирішив обміняти посвідчення водія, варто пам’ятати, що обмін документа вперше можна робити лише після закінчення строку його дії (наступного дня або пізніше).  

До того ж, обмін посвідчення водія, виданого вперше, проводиться без складання іспитів якщо з дня отримання посвідчення, водій вчинив не більше двох адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху та кримінального правопорушення. Якщо такі порушення були, обміняти посвідчення водія на постійне можна, повторно склавши іспити.

Міжнародне посвідчення водія: навіщо воно потрібне та як можна отримати

Міжнародне посвідчення водія - IDP (International Driving Permit) — це особливий документ, затверджений міжнародним співтовариством, що являє собою переклад чотирма мовами (англійською, французькою, іспанською та російською) національних прав, строк дії яких становить три роки, але не більше того строку, на який видано національні права. Наявність міжнародних прав дозволить вам керувати транспортним засобом на території інших держав.

Міжнародне посвідчення водія в Україні видають на підставі національного посвідчення водія у територіальних сервісних центрах МВС протягом п’яти робочих днів. Іспити складати не потрібно. 

Для отримання міжнародного посвідчення водія необхідно звернутись до зручного за місцем розташування територіального сервісного центру МВС з такими документами:

  • національне посвідчення водія;
  • паспорт громадянина України;
  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
  • фотокартка розміром 3,5х4,5 см на матовому папері;
  • платіжний документ (квитанція), який засвідчує оплату адміністративної послуги.

Зауважте! Національне посвідчення водія, на підставі якого було видано міжнародне, не вилучається. Після перевірки поданих документів посадова особа ТСЦ МВС одразу повертає заявнику національне посвідчення водія, паспорт громадянина України та паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

Нині під час обміну посвідчення водія, виданого вперше на постійне, автоматично видають документ міжнародного зразка.

Е-посвідчення водія та Е-свідоцтво про реєстрацію транспортних засобів

З 14 грудня можна буде реєструвати авто чи оформити посвідчення водія без використання пластикових бланків. Тобто, буде вибір між отриманням послуг:

  • винятково онлайн з оформленням тільки електронного варіанту документів, які дають право керувати транспортними засобами;
  • чи з оформленням традиційних пластикових бланків посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, наприклад, у сервісному центрі МВС.

Діджиталізація послуг передбачає, що самостійно у кілька кліків можна буде оформляти обмін посвідчення водія, проводити реєстраційні дії з транспортними засобами у тих випадках, де огляд фахівців експертної служби МВС не є обов’язковим. Таким чином, громадяни можуть зекономити, не сплачуючи за бланкову продукцію, а електронні варіанти документів (Е-посвідчення водія та Е-свідоцтво про реєстрацію транспортних засобів) можуть стати єдиними наявними у людини документами, що дають право керувати транспортними засобами.

Теги: поради
Читайте також:
В Україні стартував цілодобовий онлайн-чат психологічної підтримки для чоловіків В Україні стартував цілодобовий онлайн-чат психологічної підтримки для чоловіків
Що треба мати, аби пережити снігову пастку в дорозі Що треба мати, аби пережити снігову пастку в дорозі
Як захистити техніку від перепадів напруги Як захистити техніку від перепадів напруги
Інтернет під час блекауту: Що зробити, щоб залишитись онлайн Інтернет під час блекауту: Що зробити, щоб залишитись онлайн