USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

РФ вивела техніку з місць зберігання на півночі Криму, – супутникові знімки

Водночас росіяни укріплюють свої позиції на всій території Криму
росіяни окопи
Джерело: відкриті джерела

За останній місяць російські війська вивели з півночі окупованого Криму свою військову техніку. Про це розповів аналітик відділу досліджень зовнішньої та оборонної політики Американського інституту підприємництва Бреді Африк.

"За останній місяць російські війська вивезли техніку з військового складу на півночі Криму. Нещодавні супутникові знімки показують, що на цьому місці були танки, бронемашини та артилерія", – повідомив він.

Окупанти укріплюють свої позиції в Криму

В окупованому Криму за кілька тижнів російські загарбники побудували цілу мережу окопів та загороджень у вигляді "зубів дракона" через можливий контрнаступ ЗСУ. Про це пише The Washington Post, опублікувавши відповідні супутникові знімки.

Як повідомляють у виданні, росіяни спорудили укріплення в районах населених пунктів Медведівка, Вітіно, Армянськ, Маслове та в інших частинах півострова. Для цього РФ використовує робочу силу: за допомогою онлайн-оголошень вакансій загарбники шукали будівельників для облаштування траншей у Криму з дерева та бетону за оплату понад 90 доларів на день.

Деякі укріплення в Криму були побудовані за лічені дні. Багато оборонних споруд РФ були побудовані вздовж водойм, створюючи додаткову перешкоду для потенційного наземного наступу України в Криму. Так, до прикладу, уздовж узбережжя Чорного моря росіяни встановили протитанкові обрубки, артилерійські установки та вирили рови. На знімку з боку озера Сиваш видно розгалужену мережу окопів, довжина яких подекуди становить 900 метрів. Там також встановлені три ряди "зубів дракона" – бетонних протитанкових загороджень у формі пірамід.

До того ж останніми тижнями подібні засоби оборони півострова російські окупанти почали встановлювати активніше. Наприклад, на знімку села Вітіно, зробленого 27 лютого, видно порожній берег, а вже 12 березня там з'явилась лінія окопів. Крім того, в районі Вітіно окупанти встановили артилерійські установки в окопи. 

Новини за темою: Повернемо за п'ять-сім місяців: Подоляк зробив прогноз по деокупації Криму

Найбільше Росія зміцнює саме північ Криму

За даними "Крим.Реалії", у тимчасово окупованому Криму в районі російського пункту пропуску "Армянськ" та Перекопського валу облаштовано подвійну лінію окопів. Зазначається, що у листопаді 2022 року лінію окопів уже було видно, до березня цього року її розгалужили. Лінії з'єднані траншеями, поміж ними помітні облаштовані позиції військової техніки.

У військовій розвідці України зазначили, що найбільше Росія зміцнює саме північ Криму.

"Інфраструктура підтримується у бойовій готовності: потужний сухопутний та авіаційний компонент, розташований на території Криму, бойові літаки – (їх) близько дев'яноста, це шістдесят, близько шістдесяти бойових гелікоптерів, що перебувають на території Криму. Було створено угруповання, оборонне угруповання, яке здійснює на сьогодні заходи щодо обладнання фортифікаційних споруд, обладнання лінії оборони", – прокоментував заступник начальника ГУР Міноборони України Вадим Скібіцький.

Новини за темою: В Офісі президента заявили, що готові почати переговори щодо Криму, якщо ЗСУ наблизяться до півострова

Окупанти готуються до української операції зі звільнення Криму

9 лютого стало відомо, що російські загарбники розпочали підготовку до початку операції зі звільнення Криму Збройними силами України. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони.

Про це свідчать "документи", якими окупаційна адміністрація Криму встановлює високий (жовтий) рівень терористичної небезпеки.

Згідно з "документом" високий рівень загрози встановлюється в населених пунктах Армянськ, Джанкой, Керч, Красноперекопськ, а також в Джанкойському, Красноперекопському і Ленінському (Єдикуйському) районах Криму. 

Аналогічний рівень оголошується на підвідомчих об’єктах "міністерств" транспорту, житлово-комунального господарства, охорони здоров’я, палива та енергетики, промислової політики та "комітету" з водного господарства та меліорації. Строк дії заходів необмежений – до прийняття рішення про скасування.

Крім того, в "рішенні" зазначено, що підрозділам ФСБ РФ, які діють в Криму, та лінійному відділенню МВС РФ на транспорті необхідно посилити контроль за пересуванням транспорту на півострові. Також посилюється контроль за переміщенням російських громадян та іноземців та обов’язковою реєстрацією тимчасового місця проживання.

Підрозділам "МНС" водночас наказано провести ревізію спеціалізованого обладнання для здійснення "рятувальних операцій". Місцеві адміністрації мають забезпечити місця для "тимчасового розміщення людей". На "міністерство" охорони здоров’я покладається зобов’язання підготувати заклади для надання екстреної допомоги та медичної евакуації.

"Подібні "заходи безпеки" з боку окупантів є ознакою підготовки до початку операції зі звільнення Криму українськими Силами оборони. Також це може свідчити про можливість здійснення провокацій з боку російських спецслужб щодо мирного населення півострова з подальшим перекладанням відповідальності на Україну", – підсумували в українській розвідці.

Спецоперація з деокупації Криму

Президент України Володимир Зеленський повідомляв, що наразі українські військові ще не розпочали спецоперацію з деокупації Криму. Але готовність та бажання відвоювати півострів вже зародились в думках українців, що також є важливо. Про це він заявив у грудні в інтерв’ю французьким телеканалам TF1 і LCI.

"Сама операція ще не почалася. Коли вона почнеться, ви це точно почуєте. Я вважаю, що відвоювання Криму почалось в головах людей і це дуже важливо. В нашому внутрішньому бажанні, в єдності відношення до цього. Не просто на словах "Крим – це Україна". Треба бути готовими і йти. Ніхто просто так Крим не віддасть", – сказав глава держави

Начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов впевнений, що Крим буде повернуто комбінованим шляхом: і силою, і дипломатією.

Читайте також:
Знущалися через сексуальну орієнтацію: Активісти розповіли, як росіяни катували представників ЛГБТК у Херсонській області Знущалися через сексуальну орієнтацію: Активісти розповіли, як росіяни катували представників ЛГБТК у Херсонській області
97% своїх повітряних атак цьогоріч Росія спрямувала на цивільні об'єкти, - Умєров 97% своїх повітряних атак цьогоріч Росія спрямувала на цивільні об'єкти, - Умєров
Понад 50 тисяч осіб в Україні вважаються зниклими безвісти Понад 50 тисяч осіб в Україні вважаються зниклими безвісти
У найближчі два-три роки може відбутись компенсаційне підвищення народжуваності: Експерт роз’яснив, що це означає У найближчі два-три роки може відбутись компенсаційне підвищення народжуваності: Експерт роз’яснив, що це означає