USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Зловмисна діяльність режиму в РБ: США ще на рік продовжили санкції проти Білорусі

Термін дії цих обмежень мав завершитися 16 червня
санкції Білорусі
Джерело: відкриті джерела

США ще на рік продовжили термін дії санкції проти Білорусі через зловмисну діяльність режиму в країні. Відповідна заява американського президента Джо Байдена опублікована пресслужбою Білого дому.

"Дії та політика деяких членів уряду Білорусі та інших осіб, а також зловмисна діяльність і тривалі зловживання білоруського режиму продовжують становити надзвичайну загрозу національній безпеці та зовнішній політиці Сполучених Штатів", – йдеться в заяві Байдена.

Саме тому лідер Америки вирішив продовжити санкції, термін дії яких мав завершитися 16 червня.

У Білому домі зазначили, що глави закону про національні надзвичайні ситуації передбачають автоматичне припинення дії положення в країні, якщо протягом 90 днів до річниці його оголошення президент не опублікує у Федеральному реєстрі і не передає Конгресу повідомлення, що таке становище має залишатися чинним.

"Відповідно до цього положення я направив до Федерального реєстру для публікації повідомлення, що додається, про те, що надзвичайний стан щодо Республіки Білорусь, оголошений відповідно до указу №13405 від 16 червня 2006 р., дія якого була розширена відповідно до указу №14038 від 9 серпня 2021 року діятиме і після 16 червня 2023 року", – йдеться у заяві Байдена.

Нагадаємо, 9 серпня 2022 року Держдепартамент США оголосив про запровадження обмежень щодо 100 білоруських офіційних осіб. Тоді до санкційного списку увійшли особи, які обіймають високі посади в адміністрації Лукашенка, МВС, Комітеті державної безпеки (КДБ), Центральній виборчій комісії, Генеральній прокуратурі, Головному управлінні Слідчого комітету, Міністерстві транспорту та зв'язку, Головному управлінні боротьби з організованою злочинністю та корупцією, Військово-повітряних силах і Військах протиповітряної оборони.

Тоді у Держдепі зазначили, що включені до списку особи були залучені до насильницьких арештів мирних демонстрантів, обшуків будинків та офісів журналістів, представників опозиції та активістів, фальсифікації виборів та інших порушень.

Санкції проти низки підприємств Білорусі та літака Лукашенка

Наприкінці березня цього року управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів Сполучених Штатів наклало санкції на три юридичні та дев'ять фізичних осіб, а також – на президентський літак. 

"Ці дії підкреслюють готовність Сполучених Штатів притягнути режим у Мінську до відповідальності за його співучасть у невиправданій війні, що триває досі, та яку розв'язала Росія проти України", – йдеться на сайті відомства.

Так, санкції були накладені на "Білоруський автомобільний завод" ("БелАЗ"), "Мінський автомобільний завод" ("МАЗ") та ЦВК Білорусі.

Серед осіб, на які США наклало санкції, є директор "БелАЗу" Сергій Никифорович, керівник "МАЗу" Валерій Іванкович та члени ЦВК Білорусі.

Євросоюз підготував санкції проти Білорусі

У Європейському Союзі також підготували новий пакет санкцій проти Білорусі через її співучасть у повномасштабному вторгненні Росії в Україну, повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що обмеження багато в чому дублюють ті, які Євросоюз запровадив проти Росії. Вони торкнуться, зокрема, експорту ключових технологій та енергетичного сектора. Йдеться про заборону експорту товарів і технологій подвійного призначення, які використовуються у військових цілях і можуть посилити промисловий потенціал країни.

Крім того, проти Білорусі можуть запровадити санкції на нафту, вугілля, сталеву продукцію і золото, торговельні обмеження на предмети розкоші, інвестиції та надання певних послуг, а також заходи, які можуть вдарити по авіаційному та енергетичному секторах і ключових джерелах доходів Білорусі.

Проєкт містить винятки для медикаментів, сільськогосподарської та харчової продукції, а також дозволи на відповідні фінансові операції за участю осіб, які потрапили до санкцій. Крім того, буде можливість переслідувати тих, хто допомагає обходити обмеження, накладені на білоруських фізичних та юридичних осіб.

Для прийняття нового пакета санкцій проти Білорусі знадобиться згода всіх країн – членів ЄС.

До речі, в Інституті вивчення війни припускають, що наступ з території Білорусі ймовірний, але він може початися лише наприкінці 2023 року.

Читайте також:
США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, – ЗМІ США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, – ЗМІ
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ
США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван
США вже таємно доправили ATACMS до України США вже таємно доправили ATACMS до України