USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Саміт СОР28 ухвалив угоду про відмову від викопного палива до 2050 року

Угода країн містить заклик до потроєння використання відновлюваних джерел енергії
Нафта
Джерело: відкриті джерела

Країни – учасниці кліматичного саміту COP28 у середу схвалили без заперечень підсумковий документ, що закликає до відходу від використання викопного палива до 2050 року. Про це повідомляє SkyNews.

"Ми розробили надійний план дій, щоб зберегти мету щодо обмеження зростання температури в 1,5 градуса за Цельсієм. Це збалансований план, спрямований на скорочення викидів", – сказав голова COP28 султан Ахмед аль-Джабер.

У пунктах угоди, що стосуються відходу від викопного палива, пропонується "скорочення як споживання, так і виробництва викопного палива у справедливий, упорядкований і рівноправний спосіб, щоб досягти чистого нуля до 2050 року, до або близько нього".

Новини за темою: Доведеться перемальовувати карти. Вчені прогнозують глобальні кліматичні зміни до 2100 року

Угода також включає заклик до потроєння використання відновлюваних джерел енергії та подвоєння енергоефективності.

Новий проєкт, однак, не містить пунктів про зобов'язання щодо поетапної відмови від використання викопного палива, до ухвалення яких закликали багато країн, громадські організації та вчені, зазначає британське агентство.

Документ зазнав критики низки експертів за те, що він залишає безліч можливостей для пошуку обхідних шляхів, які можуть дати змогу країнам і далі розширювати використання викопного палива. Зокрема, документ не забороняє використання "перехідних" видів палива, до яких належить і природний газ.

Нагадаємо, раніше британські вчені попереджали, що зміна клімату може спровокувати гігантські смертельні цунамі у Південному океані. Стихії можуть бути спричинені підводними зсувами ґрунту в Антарктиді.

Ми також писали, що світові льодовики за 10 років втратили понад 2700 мільярдів тонн льоду через зміну клімату.

Читайте також:
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ
Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – "Нафтогаз"
Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції
Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго