USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Угорщині загрожує паливна криза: До чого тут Україна

Україна частково обмежила транзит російської нафти через свою територію
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан і глава уряду Словаччини Роберт Фіцо
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан і глава уряду Словаччини Роберт Фіцо
Джерело: відкриті джерела

Упродовж кількох наступних тижнів в Угорщині можуть підскочити ціни на енергетику, країна стикнеться з дефіцитом палива та навіть може застосувати відключення електрики. Все через те, що Україна ввела часткову заборону на транзит російської нафти через свою територію. Про це пише Politico.

Видання зазначає, що у такий спосіб Україна намагається придушити ключове джерело доходу для військової каси Кремля. Але цей крок викликає побоювання щодо дефіциту поставок у Будапешті, який залежить від імпорту російської нафти на 70%, половина з яких припадає на "Лукойл".

"Українські заходи можуть створити важку ситуацію", – вважає експертка з угорського Центру східних досліджень Ілона Ґізінська.

Вона додала, що угорці можуть зіткнутися з захмарними цінами на енергоносії та дефіцитом електроенергії всього за кілька тижнів, якщо не буде знайдено рішення.

Тільки в квітні цього року Угорщина витратила майже чверть мільярда євро на російську нафту та газ. Такі дані наводить Центр дослідження енергетики та чистого повітря.

Головний дипломат Будапешта Петер Сіярто заявив, що на зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим почались переговори щодо пошуку альтернативних поставок російської нафти.

"Зараз в Україні нова правова ситуація, на підставі якої "Лукойл" наразі не здійснює поставки в Угорщину. Зараз ми працюємо над правовим рішенням тому що російська нафта важлива з точки зору нашої енергетичної безпеки", – сказав він.

У виданні додали, що заборона відбувається в умовах загострення відносин між Києвом і Будапештом.

Що було раніше

Нещодавно нафта "Лукойл" перестала надходити до Словаччини та Угорщини через Україну. Припинити транзит вирішила влада України, оскільки вона запровадила відповідні санкції проти російської компанії. У МЗС Словаччини вже скаржилися, що припинення постачання нафти може негативно вплинути на роботу НПЗ у Братиславі.

Перед цим прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан написав листа президенту Європейської ради Шарлю Мішелю з пропозицією відновити дипломатичні відносини з Росією.

А 17 липня Європарламент ухвалив резолюцію на підтримку України, зокрема щодо членства в НАТО. Водночас депутати ЄС засудили позицію глави Угорщини Віктора Орбана, який нещодавно здійснив візит до РФ для зустрічі з Путіним.

Читайте також:
Московський НПЗ зупинив прокачування нафти після атаки дронів, – ЗМІ Московський НПЗ зупинив прокачування нафти після атаки дронів, – ЗМІ
Угорщина відкрила першу державну двомовну школу для українських дітей Угорщина відкрила першу державну двомовну школу для українських дітей
Угорщина спрощує умови в'їзду для росіян та білорусів Угорщина спрощує умови в'їзду для росіян та білорусів
Приватизація нафтопроводу Приватизація нафтопроводу "Самара-Західний напрямок": Медведчуку та його спільникам повідомили про підозру