USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Румунські фермери висунули вимоги владі щодо імпорту з України

Румунські фермери направили листа представникам влади країни
Трактор
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Румунські фермери направили листа президенту Клаусу Йоганнісу, прем’єр-міністру Марселю Чолаку та міністру сільського господарства Флоріну Барбу з проханням підтримати деякі заходи щодо транспортування зерна з України на території Європейського Союзу на засіданні Ради ЄС з питань сільського господарства та рибальства. Про це  пише видання Digi24.

У виданні зазначають, що в Євросоюзі 23 січня ухвалюватимуть рішення щодо забезпечення "виживання європейських фермерів" завдяки поновленню "торговельних заходів" щодо сільськогосподарської продукції з України. 

Альянс з питань сільського господарства та співробітництва у своєму листі пропонує до 30 квітня 2024 року запровадити європейську систему, у якій буде визначений пункт призначення української сільськогосподарської продукції ще до в’їзду в ЄС. Крім того, аграрії пропонують зважувати українську продукцію на в’їзді та виїзді, вводити ці дані в систему, де вони будуть доступні "будь-якій зацікавленій особі". Це має гарантувати, що українські продукти досягнуть відповідних пунктів.

"Крім того, інший захід, запропонований членами альянсу, спрямований на запровадження порогових значень імпорту (звичайні та особливі ситуації тимчасового імпорту, специфічні для ярмарків, виставок) для будь-якого сільськогосподарського товару, що є предметом торгівлі, на основі середньорічного або квартального середнього за сукупні 2021-й i 2022 роки", – йдеться у матеріалі.

Зазначається, що будь-яка продукція, імпортована вище цього порогу, повинна експортуватися за межі Євросоюзу і, отже, дозволена для транзиту в межах ЄС лише в супроводі електронних пломб, які відстежуються в режимі реального часу за допомогою GРS, без відхилень від маршруту або невиправданих зупинок.

Крім того, фермери вимагають оповіщення Брюсселя та автоматичного застосування "запобіжників" на національному рівні, якщо буде виявлено порушення правил власниками продукції агроімпорту чи її перевізниками на території будь-якої з країн-членів. 

"Ми просимо вас зробити всі можливі кроки разом. Наполягати та взяти на себе спільну відповідальність у дискусіях з президенкою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн, віцепрезидентом Валдісом Домбровскісом, комісаром з питань сільського господарства Янушем Войцеховським та міністрами сільського господарства держав-членів", – наголошується у листі.

Зазначається, що альянс закликає "розв'язати основні проблеми" до 24 січня. В іншому випадку фермери країн Євросоюзу можуть почати блокувати діяльність європейських посадовців в Брюсселі.

Новини за темою: Трактори виїдуть на вулиці: Польські фермери влаштують великий протест, зокрема, через імпорт з України

Раніше ми повідомляли, що уряд Румунії домовився з фермерами щодо деяких їхніх вимог, а уряд Польщі досяг згоди з перевізниками.

Читайте також:
Серед біженців з України Румунія виявила шпигунів РФ Серед біженців з України Румунія виявила шпигунів РФ
У Румунії біля кордону з Україною виявили схожі на дрон уламки У Румунії біля кордону з Україною виявили схожі на дрон уламки
Румунія погодила навчання 50 українських пілотів на F-16 на своїй території Румунія погодила навчання 50 українських пілотів на F-16 на своїй території
Територіальні претензії до України підривають приналежність Румунії до ЄС та НАТО Територіальні претензії до України підривають приналежність Румунії до ЄС та НАТО